Keresés a honlapon

Egyéni keresés

ALLERGIA

MI AZ AZ ALLERGIA?

Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről.
Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atka, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek stb.

Az allergia az első típusa a túlérzékenységi reakcióknak, mely úgy jön létre, hogy az allergén kapcsolódik az IgE molekulához, mely előidézi a masztociták és bazofilek degranulációját. Az így felszabadult anyagok (citokinek, interleukinek, hisztamin, prosztaglandinok) gyulladást váltanak ki a szövetekben.

Forrás: Wikipédia


AZ ALLERGIA TÜNETEI

Az allergia tünetei nagymértékben változnak attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció.
Így azok az allergének, melyek levegő által terjednek (mint például a pollen vagy az atkák) a légutak és a szem szaruhártyájának a gyulladását okozzák.
Ilyen aszénanátha (allergiás rinithis), mely az orrnyálkahártya megvastagodását, orrváladékozást, tüsszentést, a szem irritációját, könnyezést okoz.

Ha az allergén bekerül a tüdőbe, asztmás tüneteket is okozhat: nehézlégzés, köhögés, sípolás (wheezing).

Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül a következő tünetek jelentkezhetnek: hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés.

A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy az urticaria bőrpírrel, duzzadással járnak.


SÚLYOS ALLERGIA

Az allergia súlyosabb eseteiben a reakció nem marad lokalizált és az egész szervezetre kiterjed, ún. anafilaxiát okozva.

Ebben az esetben az immunsejtekből rövid időn belül nagy mennyiségű kémiai mediátor szabadul fel, ami sokkos reakcióhoz vezet. Ez az állapot, kezelés nélkül (esetenként kezeléssel is) halálhoz is vezethet.Allergia kimutatása

Több eljárás is létezik az allergia kimutatására, de alapvetően két típust különböztetünk meg: provokációs tesztek és vérvizsgálatok.
A provokációs tesztek során kis mennyiségű allergénnel vagy allergén-kivonattalhozzák kontaktusba a szervezetet, általában a bőrt. Érzékeny egyéneknél meghatározott időn belül helyi reakció jelentkezik. A vérből általában az össz IgE mennyiségét szokták kimutatni.
Ez azonban nem mindig megbízható, mert más betegségekben (parazitás fertőzésekben és bizonyos hematológiai betegségekben) is megnőhet az IgE szintje.
Ezért pontosabb, ha az allergén-specifikus IgE-t mérjük,tehát azokat az IgE molekulákat, melyek az allergénnel kapcsolatba lépnek. A vérből kimutatható még az eozinofilek által termelt fehérje (asztma kimutatására) és a masztociták által felszabadított triptáz.


Az allergia hagyományos kezelése

Az allergia kezelésében nagy szerepet játszik a megelőzés, ami az allergének kerülését jelenti.
Sikeres oki kezelés az allergiára még nem létezik, de bizonyos esetekben célra vezetett a hiposzenszitivitásos immunterápia.
Ilyenkor a betegnek egyre nagyobb mennyiségű allergént adnak. A kezelés során az immunrendszer tűrőképessége fokozatosan alkalmazkodik az allergénhez.

Ha már kialakult az allergiás reakció, számos antiallergiás gyógyszer áll rendelkezésre, melyek a különböző kémiai mediátorok blokkolása révén hatnak. Ilyenek az antihisztaminikumok, masztocita degranulációt gátló gyógyszerek, hidrokortizon, kortizon, dexamethason, epinefrin, szalbutamol, immunszupresszivek (Cyclosporin A) stb.


Allergia a holisztikus szemlélet szerint

A holisztikus szemlélet szerint az allergia kiváltó oka, az „allergén” helyett az allergiás beteg szervezetében keresendő.

A környezetünkbe került százezres nagyságrendű vegyszernek, sugárterhelésnek, ez állandó stressznek, illetve a megizmosított mikrobák, (baktériumok, gombák, vírusok, paraziták) hatásainak kitéve az immunrendszerünk működése kisiklik, s az emberi szervezet az eddig természetesnek tartott környezetre is allergiás, azaz túlérzékenységi reakcióval válaszol.

Hiszen a parlagfű, és mára már ezres nagyságrendű allergén, (például az ételeink, a házipor, a vegyszerek, stb.) a megbetegedés előtt is ott volt az akkor még nem allergiás beteg környezetében.
Az allergiás beteg szervezete változott meg, az immunrendszere betegedett meg, s immár a természetes környezetére is túlérzékenyen reagál.

Csak akkor lehet meggyógyulni az allergiából, ha az egész szervezetet meggyógyítjuk, nemcsak a „jéghegy csúcsát”, a tüneteket kezeljük, türelmesen, holisztikusan, és véglegesen!


Az allergia és az életkor

Az életkor előrehaladtával megfigyelhető az allergia bizonyos változása:
egyrészt megjelenési formájában, másrészt az allergének számában.
Legfiatalabb korban a jellemző allergiaforma az ételallergia, ami hasfájásban, hasmenésben nyilvánul meg.
Ezt követi az ekcéma, asz asztma, végül a szénanátha.

Az allergiás megbetegedések egymásba alakulása mellett megfigyelhető az allergizáló allergének számának szaporodása is.
Míg pl. valaki kezdetben csak a parlagfűre allergiás, évek alatt azt veheti észre, hogy a fekete ürömre, a korán virágzó fákra, a gyomnövényekre stb. is allergiás.

Sokan mondják, hogy az allergia, főleg a gyermekkori allergia kinőhető.
Az igazság az, hogy az allergia megmarad, mindössze a szervezet működésének módosulása folytán a tünetek csökkenhetnek. Azonban ennél is jellemzőbb a fenti folyamat, hogy átalakul. Asztmás gyerek később szénanáthás lehet, sőt újra asztmássá válhat.

Az allergiás folyamat lassítása, megszakítása legfontosabb lépcsője az idejében való felismerés és szakszerű kezelés.
Nem elég félig-meddig kezelni.
A csak részben megfogott folyamat ugyanúgy a betegség súlyosbodásához vezethet, mint a teljesen elhanyagolt allergia.

Forrás: Budai AllergiaközpontAllergia keresztreakciók

Többen megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik, főleg allergiás szezonban, olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben.

Ennek hátterében sokszor a keresztallergia jelensége áll. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.

Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. Parlagfűre allergiás betegek igen sokszor számolnak be arról, hogy görögdinnye evése közben, után típusos szénanáthás panaszok jelentkeznek - ahhoz hasonlóan, mintha parlagfűmező mellett mennének el. A tünetek azonban el is térhetnek a megszokottaktól.

A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük.

Jellemző keresztallergiák:

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom , uborka

Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kiwi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna,
oregáno, zeller.

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó .

Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

Földimogyoró: dió

Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag

Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi
Az allergia kialakulásának okai

Az allergia bárkit érinthet, nincs vele szemben védettség. Az allergia kialakulásában az öröklődésnek komoly szerepe van. Örökölni azonban csak a hajlamot lehetséges, és azt sem az összes allergénnel szemben. Ha az egyik szülő allergiás, a gyermeknek 50% esélye van allergia kifejlődésére. Ez az esély 75%-ra emelkedik, ha mindkét szülő érintett.

Az öröklődés mellett igen fontos szerepe van a környezeti hatásoknak, a környezet állapotának. Demográfiai vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a civilizáció terjedésével párhuzamosan emelkedik az allergiás megbetegedések száma. Emelkedett az előfordulás a fejlett országokban, nagyvárosokban, nagy forgalmú közutak közelében. A környezeti (kémiai) szennyezés hatását tovább növelik a háztartásokban szaporodó vegyszerek, tisztítószerek, az élelmiszerben található adalékanyagok, ételszínezékek, tartósítószerek.
Fontos és egyértelműen bebizonyított kóroki tényező a dohányzás, aktív és passzív formájában egyaránt.

Nagy kérdés napjainkban a gyermekkori allergén-expozíció szerepe. Tanulmányok szerint a mai civilizált ember egyik nagy "tehertétele" a túlzott higiénia. A kisgyermekek túlzott óvása mindentől, a "steril" környezet, a túlzott antibiotikum-használat. Mára egység látszik kialakulni abban, hogy a gyermekeknek szükségük van piszokkal való érintkezésre. Ennek hiányában a szervezet, a fejlődő immunrendszer nem érintkezik a hétköznapi anyagokkal, tanulja meg azok ártalmatlanságát, és később védekezni fog ellenük.

Az életkor előrehaladtával megfigyelhető az allergia bizonyos változása: egyrészt megjelenési formájában, másrészt az allergének számában. Legfiatalabb korban a jellemző allergiaforma az ételallergia, ami hasfájásban, hasmenésben nyilvánul meg. Ezt követi az ekcéma, asz asztma, végül a szénanátha. Az allergiás megbetegedések egymásba alakulása mellett megfigyelhető az allergizáló allergének számának szaporodása is. Míg pl. valaki kezdetben csak a parlagfűre allergiás, évek alatt azt veheti észre, hogy a fekete ürömre is, a korán virágzó fákra is, a gyomnövényekre is, stb. allergiás.

Kérdéses, és egyre több helyen hallott információ, miszerint az ételadalékok nagy mennyisége központi szerepet játszik az allergia kialakulásában és terjedésében. Ezen irányú kutatási eredmények sajnos jelen pillanatban nem állnak rendelkezésre, ezért egyértelműen ezen kérdésben nem lehet állást foglalni.

Mai kísérletek egyre szélesebb körben keresik az allergizáló tényezők mibenlétét. Így felmerült a vitaminok szerepe, a háziállatok szerepe is. Bizonyított válasszal itt sem rendelkezünk.A stressz szerepe az allergiában

Az allergiás megbetegedések nagy kérdésköre a mai kor divatos egészségkárosító fenegyereke, a stressz.

Sok beteg számol be arról, hogy az allergiás panaszok jelentkezése életében valamilyen nagyobb lelki megterheléshez, stresszhez köthető. Hasonlóan ehhez, az allergiás tünetek erősödése is összeköthető sok esetben a stresszes időszakokkal.

A stressz valamilyen szerepét látszik bizonyítani az a tény is, nagyon sok esetben az allergiás tünetek enyhítésében a leglátványosabb eredményeket pszichológiai módszerekkel lehet elérni.

A stressz hatásmechanizmusa, azaz mi módon okozza az allergiás tünetek erősödését, ma még nem teljesen tisztázott. Ami biztos az, hogy a stressz, annak során lejátszódó biológiai, biokémiai folyamatok jelentősen befolyásolják az immunrendszer működését is.

Forrás: PatikaHÍREK
❗️ Rendkívüli közlemény ❗️
2020.04.24.

A világban és országunkban
is zajló helyzet, a gyorsan
változó körülmények arra
késztetnek bennünket, hogy
átgondoljunk sok dolgot, és
amiben tudunk segítsünk.
A változásokra – bár nem könnyű
feladat – mindenképpen szeretnénk
pozitívan tekinteni, és nagyon
szeretnénk ezt a pozitivitást
Neked is átadni. ❤️

Éppen ezért
Kristályismeretek
tanfolyamunk 3 modulja,

valamint a
Virágterápiák tanfolyam,
és az
Önismereti tréning
ára átmenetileg
most csak
5.000 Ft
Bővebb információ
IDE KATTINTVA


Önismereti tréning

1 éves, online
Most csak
5.000 Ft
Ismerd meg önmagad!


Érdekelnek a kristályok,
ásványok?
Kérd
INGYENES útmutatónkat!

Kristályismeretek tanfolyam!

Intenzív online ( távképzés )
3 modul
Bővebb információ
IDE kattintvaOnline,
Virágok, virágesszenciák ismerete
Most csak
5.000 Ft


OLDALAJÁNLÓ

Ha szeretnéd tudni

melyek a szerencseköveid,
nézd meg új oldalunkat
IDE kattintva!
Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvass róla bővebben ITT!Ide kattintva
feliratkozhatsz hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünkHa tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!

Vagy nyomd meg a + gombotKöszönjük!


Köszönjük látogatásod!Keresés a honlapon