Keresés a honlapon

Egyéni keresés





Ayurveda gyógyászat

Ayurveda testtipusok a kozmetikában


Az ayurveda három alapvető testtípust ( dósát ) határoz meg, melyek bőr -, és hajtípusaikban is különböznek egymástól, így más és más kozmetikumok alkalmazhatók esetükben.

Mivel a magyar nyelvben nincsenek olyan szavak, amelyek megfelelően közvetítik ezeket a fogalmakat, az eredeti szanszkrit szavakat használjuk kifejezésükre: vata, pitta és kapha.


Folytatás a hirdetés után!






VATA

Jellemzői:
A Vata a levegő és a tér elegye. A Vata típusú bőr száraz, vékony, finom pórusú, érzékeny és érintésre hűvös. Amikor a Vata dósa egyensúlyban van, a bőre halványan és kifinomultan ragyog, ami elegáns és vonzó látványt kölcsönöz. Amikor azonban egyensúlyzavarral küzd, hihetetlenül kiszáradhat, akár pikkelyessé, durvává is válhat.

Lehetséges gondok:
A Vata bőr szépségének leginkább a korai öregedés jelei árthatnak meg.
A bőr szárazságra való hajlama és vékonysága miatt hamarabb ráncosodhat mint az átlag. Amennyiben emésztése sincs rendben, tompa és szürkés fényt kap akár már húszas, harmincas éveiben is. Emellett a bőr hajlamos olyan betegségekre, mint a száraz ekcéma és a bőr gomba.

A szellemi feszültségek, stresszek, mint például a szorongás, félelem és alváshiány erőteljesen rongálja a Vata bőrt, aminek következtében az fáradtnak és élettelennek hat.


Folytatás a hirdetés után!






A Vata bőr ápolása


Egy kis törődéssel könnyedén megőrizheti érzékeny Vata bőrének szépségét és megelőzheti a bajt. Mivel ez a bőrtípus nem túl nedves, a legfontosabb, hogy megóvjuk a kiszáradástól, ezért tehát fogyasszunk meleg, olajos ételeket ( a Ghí és az olivaolaj a legjobb ) és részesítsük előnyben a savanyú, sós és édes ízeket. ( Természetes édes, mint a gyümölcsök, nem pedig a finomított cukrok adta édes ízeket, sóból pedig a természet adta Indus sót ajánlom.

Kerüljük el a szárító hatású élelmiszereket, mint pld. a kekszeket, a nap folyamán igyunk meg 6 – 8 pohár meleg vizet (ne hideget, ami kibillenti egyensúlyából a Vatát!), és együnk sok lédús gyümölcsöt.

Este korán feküdjünk le, lehetőleg 22 óra előtt! A korai lefekvés csökkenti a Vatát, s ez nagyon jó hatást gyakorol majd bőrünk szépségére is. Kerüljük el a bőrt kiszárító tisztítószereket, mint pld. az alkohol tartalmú lemosókat, és végezzünk ( végeztessünk rendszeresen Ayurveda olaj masszázst a test egészén. Ezt a masszázst Abhjangának nevezzük, lehetőleg reggelente, zuhanyozás előtt végezzük.


Folytatás a hirdetés után!






A Pitta testtipus jellemzői

A Pitta dósa a víz és a tűz elemeinek keveréke.
Ezek alapján bőre világos, puha, meleg és közepesen vastag.
Az egyensúlyban lévő Pitta bőr szép, kissé rózsás vagy aranyló csillogású. Mintha belülről sugározna a Pitta bőrű ember.
Haja vékonyszálú és egyenes, gyakran vörös, világosbarna vagy szőke.
A pitta bőr rózsaszín vagy piroskás, sok esetben szeplők, anyajegyek tarkítják.
Lehetséges gondok: a Pitta bőrproblémák között a leggyakoribbak a
kiütések, akné, májfoltok és pigment hibák, mivel a testben nagyobb mennyiségben képviselteti magát a tűz elem.

Lehetséges gondok

Az ilyen bőr nem bírja a hőséget vagy az erős napsütést. Az összes bőrtípus közül a Pitta bőr bírja legkevésbé a napsütést, fokozottan érzékeny, s a leginkább hajlamos rá, hogy az évek során valamilyen bőrbetegséget kapjon a napsütéstől.
A Pitta bőrt roncsolja az érzelmi stressz, főleg az elfolytott düh,
frusztráció vagy a neheztelés.

Folytatás a hirdetés után






A Pitta bőr ápolása

Kerülje a túlzott napfényt, a napsütést és a nagy hővel járó kezeléseket, mint pld. az egész testet vagy arcot érő gőzt!

Kerülje a csípős, fűszeres ételeket és részesítse előnyben a keserű, fanyar és édes ízeket, melyek mind egyensúlyozzák a Pittát. ( Hangsúlyozom, hogy természetes édességeket, s ne a csokoládét vagy finomított cukrokat fogyassza!)
Az édes és lédús gyümölcsök, (különösen a sárgadinnye és a körte), a főtt zöldségek és a rózsalekvár különösen jó hatásúak.

A kiadós folyadékfogyasztás kimossa az érzékeny Pitta bőrből a tisztátalanságokat.

A Pitta bőrre is ajánlott külsőleg az Indus sószappan használata, míg belsőleg naponta Indus sóból készitett sole fogyasztása.Érdemes kerülni a szintetikus vegyszereket mind külsőleg, mind belsőleg,
mert ezek bőrünket nagyon rosszul érintik,
s akár több évi gondtalan alkalmazás után is felütheti fejét a baj.
Kerüljük el a mesterséges szinezéket, tartósítószert tartalmazó készítményeket. A leggyakrabban használt kozmetikai szereinket cseréljk ki szigorúan 100 %-ban természetes alapanyagú termékekre, emellett tartsuk kordában érzelmi stresszeinket sok szabadtéri mozgással, jóga gyakorlatokkal és meditációval.





A Kapha dósa jellemzői


A Kapha dósa a föld és a víz elemek keveréke.

A Kapha bőr vastag, olajos, lágy és érintése hideg, bőre ragyogó fehéres porcelánra hasonlít, akárcsak a Hold, és haja jellemzően vastag szálú, hullámos, zsíros és sötét színű.
A Kapha bőrtípus tartalmazza a legtöbb kollagént és kötőszövetet, ennek köszönhetően sokkal későbben ráncosodik mint a Vata és a Pitta.

Lehetséges gondok:

Az egyensúlyát veszített Kapha bőr pórusai kitágulnak, a bőr túlságosan zsírossá válik, nedves ekcéma, mitesszer, akné vagy pattanás, illetve víz visszatartás alakulhat ki. Emellett a Kapha bőr hajlamos a gombásodásra.







A Kapha bőr ápolása



A Kapha bőr az összes közül a leginkább hajlamos az eldugulásra, ezért sokkal gyakrabban kell tisztítani, mint a többit.


Tisztítása ajánlott szintén az Indus sószappan alkalmazásával, mely bőrbetegségekre, ekcémára, pattanásos bőrre is kiváló hatású.

Kerülje el a emellett a nehéz, nehezen emészthető ételeket, mint a sülteket, olajban sülteket, a zsíros húsokat, a sajtokat és a túl gazdag édességeket. Könnyen emészthető, fanyar, keserű és pikáns, kissé csípős ízeket fogyasszon, mert ezek tartják egyensúlyban a Kaphát.

A legjobb, ha olívaolajjal főzünk és étkezés előtt az amúgy lassú emésztésünket felszítjuk egy kis gyömbérből és citromból készített gyümölcslével.

Gyakran vegyünk meleg fürdőt Indus fürdősóval,, melynek hatása 30 perc fürdőzés estén 3 napi böjt tisztító - méregtelenítő hatásának felel meg.
A pórusokat Indus sószappannal tegyük szabaddá. Csökkentsük a székrekedés esélyét, ezért naponta tornázzunk a vérkeringés javítása érdekében, eképpen az izzadás révén természetesen is elősegítjük a bőr tisztulását.



HÍREK
❗️ Rendkívüli közlemény ❗️
2020.04.24.

A világban és országunkban
is zajló helyzet, a gyorsan
változó körülmények arra
késztetnek bennünket, hogy
átgondoljunk sok dolgot, és
amiben tudunk segítsünk.
A változásokra – bár nem könnyű
feladat – mindenképpen szeretnénk
pozitívan tekinteni, és nagyon
szeretnénk ezt a pozitivitást
Neked is átadni. ❤️

Éppen ezért
Kristályismeretek
tanfolyamunk 3 modulja,

valamint a
Virágterápiák tanfolyam,
és az
Önismereti tréning
ára átmenetileg
most csak
5.000 Ft
Bővebb információ
IDE KATTINTVA


Önismereti tréning

1 éves, online
Most csak
5.000 Ft
Ismerd meg önmagad!


Érdekelnek a kristályok,
ásványok?
Kérd
INGYENES útmutatónkat!

Kristályismeretek tanfolyam!

Intenzív online ( távképzés )
3 modul
Bővebb információ
IDE kattintva



Online,
Virágok, virágesszenciák ismerete
Most csak
5.000 Ft


OLDALAJÁNLÓ

Ha szeretnéd tudni

melyek a szerencseköveid,
nézd meg új oldalunkat
IDE kattintva!




Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvass róla bővebben ITT!



Ide kattintva
feliratkozhatsz hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünk



Ha tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!





Vagy nyomd meg a + gombot



Köszönjük!


Köszönjük látogatásod!



Keresés a honlapon