Keresés a honlapon

Egyéni keresés

BŐRBETEGSÉGEK

Bőrbetegségek a szemölcsök, a bibircsókok, a herpesz, a leégés, a bőr­keményedések és a tyúkszemek, a vágások és a horzsolások, valamint az olyan fertőző betegségek, mint az ótvar és a rüh.
A bőr az emberi test legnagyobb szerve, amely több feladatot lát el. Be­tegségek egész sora sújthatja, amelyeknek az okát gyakran nehéz meg­találni.

Alkalmanként mindenkinél fellép viszketés vagy horzsolás, de makacs esetekben ezek súlyos belső szervi betegség tünetei lehetnek.

Né­hány bőrbetegség a kiválasztó rendszer valamilyen működési zavarának a következménye. A bőrgyulladásnak különböző okai lehetnek, például ekcéma (vagy dermatitis). bőrfarkas, akné vagy psoriasis ( pikkelysömör).

Forrás:www.vitaminsziget.com

*BŐRBETEGSÉGEK

*AKNE , PATTANÁS, MITESZER

Akne más néven pattanás, miteszer
Akne vagy mitesszer, - közönséges nevén pattanás - akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik, és sajnos rendszerint be is gyullad. A pattanásos bőr általában serdülőkorban több tényező - hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatások - együttes hatására alakul ki.
Enyhe pattanásossággal sem szégyen orvoshoz fordulni, bár ilyenkor az ember megpróbál először házilag segíteni. Ha a bőr állapota két hónap elteltével sem javul, ha a pattanások fájdalmasak vagy hegesedésre hajlamosak, orvoshoz kell fordulni.
A pattanásosság szorongás, szégyenérzet, gátlásosság kialakulásához vezethet, aminek a jelentőségét nem szabad lebecsülni.
A mérsékelt napfény és friss levegő kedvezően hat a pattanásokra, kifejezetten napoztatni vagy szoláriumoztatni azonban nem szabad.

BŐRBETEGSÉGEK

*ANYAJEGY *SZEMÖLCS *TYÚKSZEM

Az anyajegyek, a szemölcsök és a tyúkszem meghatározása a köztudatban erősen összemosódott.
Az elmúlt húsz évben a rosszindulatú festékes anyajegyek előfordulása megháromszorozódott, melynek hátterében az emberek megváltozott életmódja (a barna bőr divatja, a szoláriumozás, a déli országokban tett egyre több nyaralás) és a bennünket érő erősödő ultraibolya sugárzás áll. Emiatt kiemelt fontosságú, hogy a laikusok is képesek legyenek időben felismerni a bőr kóros elváltozásait, és elfogadják a rendszeres szűrővizsgálat jelentőségét.


Az anyajegy genetikailag hordozott adottságunk. Már születésünk pillanatában jelen lehet, de a gyermekkorban is kialakulhat.

A festékes anyajegyek, latin nevén naevus pigmentosus, általában barnás színezetűek, de lehetnek kékes-feketék is. Ezek a foltszerű elváltozások a bőrtől akár el is emelkedhetnek, olykor szőrszál is kinőhet belőlük. A barnás elváltozások kicsi, általában 5 mm-nél kisebb, kerek képződmények, esetükben ritkábban fordul elő rosszindulatú elfajulás. Szőrszál ritkán nő ki belőlük.

Az anyajegyek másik csoportja kékesfekete fél-egy centiméteres tömött ép bőrrel fedett elváltozások, melyek általában a kézháton, alkaron fordulnak elő. Ezek az anyajegyek sokkal nagyobb odafigyelést igénylenek, mert ezeknél nagyobb a rosszindulatú elfajulás veszélye.


A szemölcsök vírus (human papilloma vírus, HPV) eredetű elváltozások. Megjelenésük függ az immunrendszer HPV-fertőzésre adott, egyénenként változó válaszától.
A szemölcsöket gyakran tévesztik össze a test fokozott nyomásnak kitett területein kialakuló bőrkeményedéssel, a tyúkszemmel.

A szemölcsök általában bőrszínű, fehéres, változatos méretű lapos, vagy bőrből kiemelkedő, olykor hegyes elváltozások, melyek megtalálhatóak csoportosan, vagy elszórtan, akár önállóan is. Előfordulásuk főként a kézen, nyaki régióban, a láb talpi felszínén, vagy speciális vonalas formában az arcon gyakori. Utóbbit kúszó szemölcsnek is nevezik, kisgyermekeknél gyakori ez a forma, amely a viszketés miatti vakargatástól alakul ki.

A tyúkszemek általában a fokozott, kóros nyomásnak kitett területeken alakulnak ki. A népességben gyakori lábat érintő deformitások miatt többnyire a láb különböző részein /bütyök, kalapácsujj felett/ gyakori, megjelenésében hasonlít a nagyobb szemölcsökre.

Forrás:egeszseg.origo.hu

BŐRBETEGSÉGEK

*EKCÉMA *DERMATITIS*

Az orvostudomány mai álláspontja szerint nem vonható éles határ az ekcéma és a dermatitisz, azaz a bőr gyulladásos állapota között.
Ezt tovább bonyolítja, hogy a köznyelv még szélesebb betegségcsoportra használja az ekcéma elnevezést. A bőr akut gyulladásos elváltozásait, mely bőrpírrel, kis kiemelkedő göbökkel, gyorsan növekvő, majd szétpukkanó hólyagocskákkal, duzzanattal, nedvezéssel, pörkképződéssel, majd hámlással, viszketéssel járnak, nevezhetjük dermatitisznek, vagy ekcémás dermatitisznek. Ezek hosszabb ideig fennálló, krónikus változatát ekcémának.
A bőrrel érintkező irritáló hatású anyagok által kiváltott dermatitiszt kontakt dermatitisznek nevezzük. Ezek az anyagok, vagy az ép bőrt károsítják, vagy már meglévő krónikus gyulladást lobbantanak fel. Az irritáló hatású anyagokat csoportosíthatjuk erősségük szerint. A gyenge hatásúak esetében több napig tartó ismételt érintkezés szükséges a reakció kiváltásához. Ilyenek a szappanok, detergensek, aceton, de akár a víz is. Erős hatású anyagoknál (pl. savak, lúgok) már 1-2 perces behatási idő is elegendő ahhoz, hogy nagyon súlyos gyulladást és károsodást okozzon a bőrben.

Forrás: egeszseg.origo.hu


BŐRBETEGSÉGEK

*GOMBÁS FERTŐZÉS

A bőrbetegségek közül a ma már sok országban népbetegségnek számító gombás megbetegedések a leggyakoribbak.
A gombák szaporodásának kedvez a meleg, nedves és sötét környezet, ezért az uszodák és a fürdők vize, valamint a szaunák és a különböző közösségi mosdók kiváló táptalajt szolgáltatnak a gombás fertőzéseknek.
Hogyan előzhetjük meg a gombás bőrfertőzések kialakulását?
A természetben előforduló gombafajokat, melyek az ember megbetegedését okozhatják, orvosi szempontból két csoportra osztjuk: az egyik csoport tagjai az úgynevezett obligát patogén gombák, amelyek minden esetben megbetegedést okoznak, míg a második csoportba azokat a fajokat soroljuk, amelyek csak valamilyen hajlamosító tényező megléte esetén okoznak problémát (fakultatív patogének). Ez utóbbi csoportba tartozik például a közismert, Candida nevű gomba is.

A gombák képesek megemészteni a bőr, a hajszál és a köröm szarurétegét, amivel megfertőzik a bőrt, a hajat és körmöt is. A gombás megbetegedésekkel szemben szervezetünk természetes védekezőképességgel rendelkezik, amiben a bőrünkön természetes körülmények között előforduló baktériumflóra, a bőr savköpenye és az ép szaruréteg együttesen játszik szerepet. A védőmechanizmusok bármelyikének károsodása esetén nagyobb valószínűséggel alakul ki fertőzés. A három fő tényezőn kívül is ismerünk hajlamosító tényezőket, amelyek mellett gyakrabban alakul ki megbetegedés. Ide sorolhatóak a különféle anyagcsere-betegségek, a cukorbetegség, a vérkeringési zavarok, az elhízás, az elhúzódó antibiotikumos kezelés, az immunhiányos állapotok, továbbá a zárt, nem szellőző, műszálas ruházat viselése.

A tünetek a kórokozótól és a fertőzés által érintett területtől függően eltérőek lehetnek. A fejen előforduló gombás fertőzések közül a korpásodás a leggyakoribb, amelyet az ún. Malassezia fajok okoznak. A betegség fehér lemezes hámlás képében jelentkezik, melyet időnként viszketés kísér. Egy másik gombafajta, a Microsporum által okozott gombás fertőzés esetén a hajas fejbőr területén a fertőzött régióban lisztszerű, finoman korpádzó hámlás kezdődik, majd a hajszálak letöredeznek. A mélyebb bőrrétegeket is érintő gombás megbetegedés könnyen összekeverhető a gennyes bőrfertőzéssel, azonban a gombás fertőzés esetén az érintett területről a hajszálak könnyen kihúzhatóak. Az arc, illetve a test bőrének gombás fertőzésére jellemző, hogy az érintett területen a bőr finoman hámló, gyulladt, viszket, környezetétől élesen elhatárolódik, a széli részeken pedig apró hólyagok is megjelenhetnek. Gyógyuláskor a bőrfelület közepe kokárdarajzolatot mutathat. A pytiriasis versicolor nevű megbetegedés esetén főleg az arcon és a felső testfélen észlelhetők összefolyó, barnás, hámló bőrelváltozások, amelyekre jellemző, hogy napozáskor az érintett területen nem képződik pigment, és kozmetikailag igen zavaró fehér foltok láthatók. A kórokozó gomba a hajas fejbőrön is megtelepedhet, így az aláhulló apró korpapikkelyekkel állandóan újrafertőzheti a bőrt.
A kéz gombás fertőzése általában az ujjak között kezdődik, innen terjed tovább a tenyérre, kézhátra. A hámlást mérsékelt viszketés kísérheti, illetve a bőrön apró berepedések keletkezhetnek.

A lábon a gombás fertőzés egyaránt érintheti a lábujjak közét és a körmöket. A lábujjközök fertőzése esetén a bőr felázott, fehér színű, széle berepedt, erősen viszket. Később a berepedés helyén kisebb sebek keletkezhetnek. A körömgombásodás esetén a köröm eleinte sárgásan elszíneződik, majd megvastagodik, és hosszanti irányban felreped. A lábgombásodás szövődményei igen súlyosak lehetek, nyirokérgyulladás vagy akár orbánc is kialakulhat.

Az említett testtájakon kívül gyakran alakul ki gombás fertőzés az összefekvő területeken (például lágyékhajlat, mell alatti redő, hónaljárok). Az érintett bőr felülete vörös, viszket, esetenként nedvező és akár ki is sebesedhet.

A gombás fertőzések külön csoportját alkotják a Candida által okozott megbetegedések. A Candida az egészséges emberek szájában is előfordul, és csak valamely hajlamosító tényező megléte esetén okoz megbetegedést. Újszülötteknél, immunhiányos betegeknél, illetve idős embereknél szájpenészt is okozhat, ami a nyelven és a száj nyálkahártyán fehér lepedék képében jelenik meg. Nőknél körömágygyulladást is okozhat a kézen, amit a helytelen manikűrözés, műkörömviselés, illetve a meleg és nedves környezetben végzett munka válthat ki. A körömágy ilyenkor gyulladt, vöröses, a köröm alól genny préselhető ki. A Candida ezenkívül hüvelygyulladást és folyást is okozhat, melynek jellemző tünete az égő, viszkető érzés, illetve a sárgás-fehér színű folyás. A fertőzött nők partnerüket is megfertőzhetik: férfiaknál a fertőzés a makk és a fityma gyulladását, ugyanitt viszketést, vörösséget okoz.

Gombás fertőzés gyanúja esetén a bőrgyógyász már a jellegzetes tünetek alapján megállapíthatja a betegséget, ha pedig szükséges, kenetet vesz és tenyésztést végez.

Ha már bekövetkezett a baj, célszerű minden esetben szakembert felkeresni. Az egyes betegségek többnyire jól kezelhetőek helyi hatású gombaellenes kenőcsökkel, súlyos fertőzés esetén azonban szájon át szedhető, gombaellenes gyógyszer válhat szükségessé. A köröm gombás fertőzései ma már speciális, gombaölő körömlakk segítségével is gyógyíthatóak. Hüvelyi gombás fertőzés gyanújával forduljon nőgyógyászhoz.

A gombás fertőzések megelőzését segíti a hajlamosító tényezők ismerete és ezek elkerülése. A műszálas, nem szellőző ruhadarabok viselését tanácsos mellőzni, különösen a nyári melegben. Lehetőleg szellőző bőrcipőt viseljünk, nyáron pedig javasolt a nyitott szandál. Nyilvános uszodákban, zuhanyzókban, szaunában, edzőteremben soha ne járjunk mezítláb, mindig viseljünk papucsot. Az összefekvő bőrterületek hintőporozásával csökkenthető az izzadás mértéke, ami ugyancsak hatásosnak bizonyulhat a fertőzés megelőzésére.

Forrás: [origo] egészségHÍREK
❗️ Rendkívüli közlemény ❗️
2020.04.24.

A világban és országunkban
is zajló helyzet, a gyorsan
változó körülmények arra
késztetnek bennünket, hogy
átgondoljunk sok dolgot, és
amiben tudunk segítsünk.
A változásokra – bár nem könnyű
feladat – mindenképpen szeretnénk
pozitívan tekinteni, és nagyon
szeretnénk ezt a pozitivitást
Neked is átadni. ❤️

Éppen ezért
Kristályismeretek
tanfolyamunk 3 modulja,

valamint a
Virágterápiák tanfolyam,
és az
Önismereti tréning
ára átmenetileg
most csak
5.000 Ft
Bővebb információ
IDE KATTINTVA


Önismereti tréning

1 éves, online
Most csak
5.000 Ft
Ismerd meg önmagad!


Érdekelnek a kristályok,
ásványok?
Kérd
INGYENES útmutatónkat!

Kristályismeretek tanfolyam!

Intenzív online ( távképzés )
3 modul
Bővebb információ
IDE kattintvaOnline,
Virágok, virágesszenciák ismerete
Most csak
5.000 Ft


OLDALAJÁNLÓ

Ha szeretnéd tudni

melyek a szerencseköveid,
nézd meg új oldalunkat
IDE kattintva!
Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvass róla bővebben ITT!Ide kattintva
feliratkozhatsz hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünkHa tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!

Vagy nyomd meg a + gombotKöszönjük!


Köszönjük látogatásod!Keresés a honlapon