Keresés a honlapon
Fűszerek a kiskertben és a lakásban

MAJORANNA


Majoranna kedvelt fűszernövényünk

A majoranna 30 cm átmérőjű évelő növény.
Szára vékony; levele kicsi, ovális, sötétzöld; virága apró, halványrózsaszín; aromája fűszeres, kissé kesernyés.

A majoranna felhasználása:

Frissen és szárítva használhatók levelei, fiatal hajtásvégei szárnyasok töltelékéhez, sertés- és baromfihúsokhoz, pástétomokhoz és májas ételekhez, főzelékek és mártások készítéséhez.

A majoranna gyógyhatása

A virágjából főzött tea jó megfázás és fejfájás ellen. Étvágygerjesztő hatású és segíti az emésztést.

A majoranna termesztése, szedése:

Tápanyagban dús, üde talajba ültessük. A rendszeres öntözést erőteljes növekedéssel hálálja meg.
Lakásban minél világosabb és hűvösebb helyre állítsuk (pl. konyhaablak, üvegezett veranda) és csak mérsékelten öntözzük még a meleg időszakban is.

Mindig a legfiatalabb szárrészeken lévő leveleket és hajtásvégeket használjuk ízesítéshez és díszítéshez egyaránt.







A majoranna igényes fűszernövény.

Magjai 10 °C felett indulnak csírázásnak, az optimális csírázá-si hõmérsékletük azonban 20 °C körül van.
A kis csíranövények legföljebb egy-két fokos talaj menti fagyot viselnek el, azt is csak átmenetileg.

Kelés után a tartósan hideg idõ az egész állomány pusztulását okozhatja. Növekedéséhez legalább 15-18 °C szükséges, azonban 20-25 °C a kedvezõ.

Erõs lehûlés, 10 °C körüli hõmérséklet a növény egész növekedését leállítja. Hûvös tavaszon és nyáron kevés illóolaj-tartalmú, alacsony terméshozamra számíthatunk. Különösen fontos, hogy a bimbózás idõszakában sok meleget és napfényt kapjon!

Melegigényessége fényigénnyel is párosul, még gyenge árnyékot sem tûr meg. Kifejezetten a napos oldalak növénye. Virágainak kialakulásához hosszú nappalokra van szükség. Ebben az idõszakban tartósan borús idõ csökkenti a virágok számát és a meglévõ virágok közül is sok meddõ marad.

Viszonylag nagy a vízigénye, öntözéssel vagy nagyon jó vízgazdálkodással termeszthetõ biztonságosan.

Nemcsak a csírázáshoz, hanem egész fejlõdése során egyenletes vízellátást, 60-65%-os vízteltségû talajt kíván. A felszínhez közel futó gyökérzete miatt a szárazságot erõsen megsínyli.
Ilyen esetben, ha nem kap hamarosan természetes vagy mesterséges csapadékot, nagyon rossz minõségû termésre számíthatunk.

Öntözést különösen a bokrosodáskor, virágzás kezdetén és az elsõ vágás után igényel.

A talajjal szemben is igényes.
Zöldségtermesztésre alkalmas helyeken biztonságosan termeszthetjük. Szélsõségesebb talajtípusokon (hideg agyag, homok) nem érdemes kísérletezni vele.
Középkötött nagyon jó vízgazdálkodású, humuszban gazdag vályog-, lösz-, öntéstalajok az ideálisak számára. Sekélyebb termõréteg is megfelelõ a számára, ha tápanyagokkal jól ellátott.

Kétszeri vágása, dús növekedése miatt sok tápanyagra van szüksége.







A majoranna szaporítása

Szaporítása kétféle módon lehetséges: szabadföldi helyrevetéssel vagy palántázással.
Az utóbbi módszer jóval biztonságosabb és hiánymentes állományt ad.
Erkélyládában, cserépben is nevelhetõ, így mindig kéznél van a fûszer.

A vetésforgóba könnyen beilleszthetõ, de önmaga után ne termesszük.


Magvetése szabad földön március elején esedékes, amint a talaj állapota megengedi.

A 40-50 cm-es sortávolság, a vetési mélység nem lehet 0,5 cm-nél több, mert nem kelnek ki a magok. Vetés után hengerezéssel tömörítsük a talajfelszínt, még így is 3-4 hét múlva várhatjuk a kelést. Sokkal biztonságosabb és kis területen könnyebben megvalósítható a palántanevelés.

A palántákat fólia alatt fûtés nélkül nevelhetjük fel. Március elején, a talajfelszínre szórva, a szabadföldihez hasonlóan vessük. Takarásra laza tõzeget vagy homokot használjunk 1-2 cm-es vastagságban, ezután alaposan öntözzük be.

A továbbiakban a paprika-, paradicsompalántákhoz hasonlóan neveljük. Nagyon fontos a folyamatos szellõztetés, mert a magas páratartalom káros a kis növények fejlõdésére. A 7-8 cm hosszú palántákat április végén-május elején ültethetjük ki 40-50 cm-es sor- és 15-20 cm-es tõtávolságra. Kiültetés után alaposan öntözzük be.

Egyes területeken 10-20 kis növényt csomóban összefogva, egy helyre, bokorba ültetik.

Az elsõ vagy a második kapáláskor állítsuk be a helyrevetett növények 20 cm-es tõtávolságát. Nagyon fontos a kezdeti gyomtalanítás, mert az amúgy is lassú kelést, illetve vontatott fejlõdést a jóval gyorsabban növõ gyomok erõsen lassíthatják.







A majoranna felhasználása

A szárított, összemorzsolt föld feletti részek 0,5-0,9% illóolajat, cserzõanyagot (rozmaringsav, klorogénsav, kávésav), triterpén savakat (olenol-, urzolsav) tartalmaznak.

Illóolajában terpén szénhidrogéneken kívül terpén alkoholok is kimutathatók (terpinén, pinén, szabinén stb.).

A fûszeres ízû, kissé hûsítõ, kesernyés növényt a gyógyászatban gyomor- és bélbántalmak ellen, nyugtatónak használják.

A majoránna régóta igen kedvelt és elterjedt fûszer, a húsiparban szinte nélkülözhetetlen. Töltelékárukon, vadhúsból készült ételeken, frissensülteken kívül levesek, fõzelékek ízesítésére is kiválóan alkalmas.

Az ókorban szent növénynek tartották, a boldogság szimbóluma volt. A gyógyászatban hagyományos, emésztésre ható hatása mellett fokozatosan terjed a légzési nehézségek, valamint az ízületi gyulladások kezelésében.



HÍREK


Önismeret, önfejlesztés.

Ismerd meg önmagad!


Érdekelnek a kristályok,
gyógyító kövek?
Kérd az
INGYENES útmutatónkat!


Só inhalátor"Mini szanatórium",
közvetlenül a gyártótól!

Bővebb információ IDE kattintva



Kristályterápia tanfolyam!

Oklevelet adó
intenzív online ( távképzés )
tanfolyam

Bővebb információ
IDE kattintva




OLDALAJÁNLÓ

Ha Ön szeretné tudni

melyek a szerencsekövei,
nézze meg új oldalunkat
IDE kattintva!




Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvasson róla bővebben ITT!



Ide kattintva
feliratkozhat hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünk



Ha tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!










Vagy nyomd meg a + gombot



Köszönjük!


Köszönjük látogatásod!



Keresés a honlapon