Keresés a honlapon
Fűszerek a kiskertben, cserépben és balkonon

METÉLŐHAGYMA


Metélőhagyma termesztése

A metélőhagyma 15-30 cm magas, kb. 15 cm széles területet elfoglaló évelő növény; gyökere fehér, keskeny gumó; szára szürkés zöld, csöves; levele vékony cső alakú; virága gömb alakú, liláspiros.
Magas a C-vitamin- és vastartalma!

A metélőhagyma felhasználása:

Apróra vágott levele felhasználható levesekben és szószokban, hal- és tojásételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben, salátákban és salátaszószokban, főtt- és sültburgonyához.
A főzés tönkreteszi az ízét, ezért közvetlenül a tálalás előtt adjuk az ételhez!
Metélőhagyma mártás

Hozzávalók:

» 2 tojásból készített majonéz, (vagy 1 tubus készen vásárolt)
» 2 csomag metélőhagyma
» 2 dl tejföl
» 3 db főtt tojás sárgája villával jól összetörve
» mokkáskanál porcukor
» fél citrom leve

A metélőhagymát apró darabokra vágjuk, majd összekeverjük a majonézzel, tejföllel, citromlével, cukorral és hozzáadjuk az alaposan összetört, pépesített főtt tojás sárgáját.
Ízlés szerint után fűszerezzük, ha szükség van rá.A metélőhagyma gyógyászati alkalmazása:

Jó étvágyfokozó hatású és kedvező hatással van a vérkeringésre.

A metélőhagyma egész évben fogyasztható, de a legértékesebb télen.
Leveleinek íze a vöröshagymáéra és ugyanakkor némileg a fokhagymáéra emlékeztet, étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása is van. Csak nyersen szokták fogyasztani, apróra vágva.

Nem szabad főzni, mert akkor az íze és a zamata elillan. Pikáns íze miatt a diétás ételek egyik fontos fűszerezője, de egyben olcsó vitaminforrás is.

Szendvicsek díszítésére, burgonya-, bab-, borsó-, húsleves ízesítésére használható, és nagy lehetőséget kínál a háziasszonyi fantázia csapongásának a hal- és tojásételek változatosabbá tételére.

Túróba, lágy sajtokba és mártásokba is keverhető.

A metélőhagyma zöld szárát vágva folyamatos hajtásra ösztönözzük!


Metélőhagyma alias snidling

A metélőhagyma, más néven snidling (Allium schoenoprasum) a liliomfélék családjába tartozó növény, amelynek a föld felszíne alatt számos apró hagymája van. Ezek - felépítésüket tekintve - nagyon hasonlóak a snidling legközelebbi rokonának, a vöröshagymának föld alatti részéhez. Föld fölötti részén a hengeres hagymalevelek sűrűn, egymás mellett állva törnek elő a földből.

Két típusa van.
Az egyik erőteljes növekedésű, és 60-70 cm magas levélzetet fejleszt. Nálunk általában a finomabb levelű (f. riparium) típust termelik, amelynek vékony levelei csupán 20-30 cm magasságúak; sűrű állományban szinte egybefüggő gyepet képeznek.

A metélőhagyma igen kevés helyet vesz igénybe. Nemcsak a veteményeskertben termelhetjük, hanem a kertnek jobban szem előtt levő helyein is. Így felhasználhatjuk például az egynyári virágágyak szegélyezésére, de beültethetjük az évelőágyakba is, hiszen tavasztól őszig szép, üde zöld, és június elején csinos gömbvirágzatot is fejlesztenek, amelyben hosszan nyíló kékeslila virágok ülnek. Ezeket a méhek is szívesen felkeresik. A magok június végére érnek be annyira, hogy össze lehessen gyűjteni őket a kővetkező évi vetés céljára.

A metélőhagyma keskeny levelei sokféle vitamint és az emberi szervezet számára értékes ásványi anyagot, továbbá illat- és zamatanyagokat tartalmaznak.A metélőhagyma hidegtűrő növény, amely még a kemény teleken sem károsodik számottevően. Tavasztól őszig a kisebb árnyékot is elviseli, ezért nyugodtan ültethetjük a fiatal gyümölcsfák közé is. A tápanyagokkal jól ellátott talajokban fejlődnek a levelei gazdagon, és különösen a gyorsan felvehető nitrogénműtrágyát hálálja meg bőséges levélhozamával. A fejlődés kezdeti szakaszán - a magvetés, illetve az ültetés után - bőséges vizet igényel, de később már elviseli az időleges szárazságot, ezért többnyire öntözés nélkül termesztik.

Magvetésére már március végén, április elején kell sort keríteni.

Gondozott, mélyen felásott talajba vessük, mert gyökerei mélyen helyezkednek el. Az apró, fekete magjából 2-3 grammra van szükség egy m2 elvetéséhez, de lehet a veteményeságyás szélébe is vetni.

A többi hagymaféléhez hasonlóan, a metélőhagyma is viszonylag lassan kel ki, a vetés után csak 3-4 hét múlva látjuk az első, vékony szikleveleket.

A csírázás és a kelés idején bőséges vízellátást és sok tápanyagot igényel. Ezeknek a hiányában rosszul, hiányosan kel. Az ilyen állomány később is kevés levelet fejleszt, és a levélcsúcs gyakran megbarnul, elszárad.

A magvetéstől számított 8-10. héten a növényeket átpalántázhatjuk frissen felásott, lehetőleg laza szerkezetű talajba, egymástól 20-25 cm távolságra.

A kis növénykéket nem egyesével, hanem kisebb csomókban emeljük ki a földből - lehetőleg teljes gyökérzettel, sőt a gyökérzetet körülvevő földdel együtt, mert így a legkevésbé sínyli meg a helyváltoztatást.


Évelő növény


Az első évben a zöld "gyep" megerősödését kell célul kitűzni, ezért ebben az évben a lombját még nem nyírjuk.

A második évtől kezdve azonban egy idényben kétszer-háromszor is levághatjuk a zöld leveleket. Minél mélyebben vágjuk őket, annál erőteljesebben sarjadnak az újak!

A metélőhagyma évelő növény ugyan, de nem szeret sok évig egy helyen élni, ezért ajánlatos három-négy évenként más helyet keresni számára a kertben.

A magvetésen kívül tőosztással is szaporíthatjuk, és ha már vannak erőteljes töveink, akkor a kiskertek művelői számára ezt a gyorsabb és egyszerűbb módszert javasolom.

A tövek rendszerint a második évben érnek el olyan fejlettséget, hogy szét lehet őket két-három részre ültetni. Ezt akár ősszel, akár tavasszal megtehetjük, de biztonságosabb az őszi tőosztás, feltéve, hogy a fagyokig az átültetett növények még gyökeret ereszthetnek az új helyükön.

A veteményeskertben vagy a kert más helyén ültetett metélőhagymával nem sok dolgunk van, legfeljebb a gyomnövényektől kell védeni, és időnként meg kell kapálni, hogy a sokkal életrevalóbb gyomok el ne nyomják őket.

Kártevő és betegség nem szokta a metélőhagymát megtámadni.HÍREK
❗️ Rendkívüli közlemény ❗️
2020.04.24.

A világban és országunkban
is zajló helyzet, a gyorsan
változó körülmények arra
késztetnek bennünket, hogy
átgondoljunk sok dolgot, és
amiben tudunk segítsünk.
A változásokra – bár nem könnyű
feladat – mindenképpen szeretnénk
pozitívan tekinteni, és nagyon
szeretnénk ezt a pozitivitást
Neked is átadni. ❤️

Éppen ezért
Kristályismeretek
tanfolyamunk 3 modulja,

valamint a
Virágterápiák tanfolyam,
és az
Önismereti tréning
ára átmenetileg
most csak
5.000 Ft
Bővebb információ
IDE KATTINTVA


Önismereti tréning

1 éves, online
Most csak
5.000 Ft
Ismerd meg önmagad!


Érdekelnek a kristályok,
ásványok?
Kérd
INGYENES útmutatónkat!

Kristályismeretek tanfolyam!

Intenzív online ( távképzés )
3 modul
Bővebb információ
IDE kattintvaOnline,
Virágok, virágesszenciák ismerete
Most csak
5.000 Ft


OLDALAJÁNLÓ

Ha szeretnéd tudni

melyek a szerencseköveid,
nézd meg új oldalunkat
IDE kattintva!
Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvass róla bővebben ITT!Ide kattintva
feliratkozhatsz hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünkHa tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!

Vagy nyomd meg a + gombotKöszönjük!


Köszönjük látogatásod!Keresés a honlapon