">
Keresés a honlapon

Egyéni keresés


BABA ÁPOLÁS

Nyugodt éjszakák, derűs nappalok

Az egészséges életmód alapjai közé tartozik a táplálkozás, az emésztés, a légzés és az alvás is.
Amikor alszunk, az alapvető testfunkciók takarékon működnek,így aztán az egész szervezet regenerálódik, testileg és szellemileg kipiheni magát.

Az alvásigény egyénenként, életkoronként változik. Aki kipihenten ébred, jókedvűnek és tettre késznek érzi magát. Így van ez a csecsemők, kisgyermekek esetében is.
A következőkben babaápolással szoros összefüggésben lévő egyéb hasznos tapasztalatokat és tanácsokat olvashatunk.

Babás-jóga

Testi hatások:

- Egy rövid gyakorlás során babádnak annyi aktivitást nyújtasz, amennyit akkor kapna, ha egész nap foglalkoznál Vele.
- Babád nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz.
- Olyan kikapcsolódást jelent Nektek, melyben konstruktív módon tudsz együtt lenni babáddal.

Élettani hatások:

- Pozitívan hat babád emésztőrendszerére.
- Fejleszti koordinációs képességét, látását.
- A Babás-jóga elsajátításával olyan, nem krónikus betegségek kezelhetők mint az orrfolyás, szélgörcsök, alvási nehézségek.

Lelki hatások:

- Segiti egymás megismerését és a köztetek kialakuló kommunikációt.
. Gyógyítja a szülési/születési traumát; babád ellenállóbb lesz a sokkhatások ellen.
- Babád élvezni fogja és keresi a kihívásokat.
- A megkülönböztetett figyelem miatt babád együttműködőbb lesz és aktív módon megtanul játszani.
- A mély ellazulások segítenek megbírkózni a gyermeknevelés kezdeti nehézségeivel.


Az alvási ritmus kialakulása

A gyermekeknek időre van szükségük ahhoz, hogy alvási ritmusuk kialakuljon.

Vannak csecsemők, akik már hathetes korukban egyfolytában tíz órát is alszanak éjjel,de vannak, akik még kilenc hónaposan sem alusszák végig az éjszakát. Ez persze a gyerek szemszögéből nézve normális dolog, de a felnőtteket sokszor zavarja, akinek fel kell kelni éjszaka a gyermekhez.

Ez az állapot olykor a család életét mérgezi, sokszor a házastársak kapcsolatát is megrontja. Ilyenkor pedig feszültebb a légkör, amit a baba szintén megérez, és még nyugtalanabbul alszik.
Előfordul, főleg kisgyermekkorban, hogy a kicsik nem akarnak lefeküdni, vagy annyira fel vannak "pörögve", hogy nem tudnak elaludni.
Ez nem ok az aggodalomra, de az sem, ha a gyermek éjszaka néha felriad.
Ez egyébként 8 éves korig gyakran előfordul. 5 és 12 éves kor között alvajárás is lehet, amikor a gyermek álmában bolyong anélkül, hogy megsérülne.


Ami nyugtalanít...

A csecsemő többnyire azért ébred fel, mert éhes.
De az éjszakai sírással azt is jelezheti : "Egészen egyedül érzem magam ezen a földön".

A komolyabb elalvási zavar hátterében, amennyiben nem betegségről van szó, mindig félelmet okozó lelki megterhelés áll, ez gyakori ismétlődő rémálmokban is kifejeződhet.
A félelem, esetleg szokatlan, új környezet által kiváltott izgalom és bizonytalanság is lehet az alvászavar táptalaja.
Különösképpen kisgyermekkorban okozhat elalvási zavart a szülőktől való elszakadástól való félelem. A gyermekeknek biztonságérzetre van szükségük, érezniük kell, hogy szüleikre mindig maradéktalanul számíthatnak.
Ilyenkor a szülők feladata a félelmet kiváltó tényező felismerése és megszüntetése.


Gyógymódok

Nagyobb babáknál kerüljük el, hogy izgatott, vagy túl fáradt legyen a lefekvés idején, így megtanul ellazulni.
Ha nyugtalanság, feszültség váltja ki az alvászavart, jó hatékonyságuak a gyógynövényekből készült teák.

- Lefekvés előtt fél órával itassunk kamilla, citromfű, levendulakeverékéből készült teát. Keverjük össze egyenlő arányban a füveket. Egy kávéskanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2 dl vízzel, majd 10 perc állás után szűrjük le és kevés méz hozzáadásával itassunk belőle a kisgyermekkel.
A kamilla a csecsemők egyik legfontosabb herbája. Megnyugtatja az ideg és emésztőrendszert. Elcsitítja az izgatottság miatt álmatlan babát.
A citromfű és a levendula egyik legmegbízhatóbb, a gyermekgyógyászatban is alkalmazható nyugtató hatású gyógynövény.
- Változtassunk a megszokott fürdetési vagy lefektetési szertartáson.
- Tegyünk a fürdővízbe levendulaolajat
Egy félig telt fürdetőkád vízbe 10 - 15 csepp illóolajat cseppentünk. Kiváló nyugtatóhatású.
A levendula illóolaját az aromaterápia gyöngyszemének tartják. Illatlámpában párologtathatjuk, de a párnára cseppentve is biztosíthatjuk a nyugodt alvást.
Az enyhe testmasszázs is sokat segít.
- Készítsünk masszázsolajat : 10 ml mandulaolajba (babaolaj is jó erre a célra) 4-5 csepp kamilla és levendulaolajat keverjünk el alaposan, és ebból a keverékből néhány cseppet a tenyerünkbe cseppentve masszírozzuk át finoman a babát.
- Szoptatás alatt kerülni kell a koffeint, a kávéivást. Ha a gyermek már szilárd táplálékot kap, ne legyen benne mesterséges színezék vagy adalékanyag.
- Biztosítsunk a táplálkozásban elegendő vitamint és ásványi anyagot
- A szoba legyen hűvös, nappal jól szellőztessünk ki.
- Ne tegyünk a szoba falára nagy mintájú tapétát és negatív érzelmeket kiváltó képeket.

Az Alföldi Naplóban megjelent:

Gyakori kérdések a csecsemőkről

Elsőgyermekes anyukák gyakran kétségbeesnek, amikor gyermekük fejbőrén szokatlan elváltozást találnak.
Sok csecsmőnek var, pörk keletkezik a fejbőrén, amit " fejkosznak ", vagy " koszmónak " is neveznek. Ennek az elváltozásnak az az oka, hogy a csecsemők bőre még érzékeny, zsírtermelése nem kiegyensúlyozott.
Rendszerint csak a csecsemőkor első három hónapjában jelentkezik, rendszerint magától elmúlik.
Ez a korpa eltávolítható, ha este babaolajjal bekenjük a fejbőrt.Az éjszaka során az olajtól felduzzadt vardarabkák másnap reggel finom fésüvel kifésülhetők.
A még szilárdan tapadó bőrrészeket semmiképpen nem szabad erőszakkal eltávolítani, mert az alatta lévő sebes felület könnyen elfertőződhet.
Másik bőrelváltozás a tejótvar, ami többnyire a harmadik hónap után jelentkezik, és kiterjedhet a baba arcára is. Ennek a bőrbetegségnek a neve - ami tulajdonképpen egyfajta ekcéma - onnan ered, hogy a bőr felszíne úgy néz ki, mint a felforralt tej föle.
Ez nem jelenti minden esetben azt, hogy tej -vagy más allergia kezdete, mégis ajánlottmegmutatni gyermekorvosnak. Amennyiben a közvetlen családban van ekcémás beteg, fennáll a veszélye, hogy a csecsemő is hajlamos lesz a neurodermitiszre.
Ennek elkerülésére még fontosabb a picit hat hónapos koráig szoptatni,ennek hiányában hipoallergén tápszerrel etetni.
A tejótvar okozta viszketés megszüntetésére ligetszépe olajas kenőcsöt ajánlok.
A babát csak bőrkímélő, semleges pH -jú és természetes alapanyagú fürdőkkel fürdessük. Amennyiben máshol is száraz, korpás a bőre, csak sima langyos vízet használjunk, amibe tejben elkevert 1 evőkanál természetes alapanyagú babaolajat, vagy mandulaolajat keverünk. Heti 2 - 3 alkalommal ilyen vízben mosdassuk a kicsit.

2006.02.23.
Molnár Ágnes

Az Alföldi Naplóban megjelent:

Kismamák figyelmébe!

mapremshakti írta: Miért fontos a vizek nitráttartalma?

Az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró ivóvízszennyező anyag a nitrát, ami csecsemőkben az ún. " kék baba szindrómát " , más néven methaemoglobinémiát okozhatja.
Ez a betegség olyan csecsemőknél fordul elő, akiket mesterségesen táplálnak,és a tejet, tápszert, amit táplálékul kapnak, olyan vízzel hígítják, aminek jelentős a nitráttartalma.
A vízzel bejutó nitrát a baktériumok hatására nitritté alakul a csecsemő gyomrában és a patkóbélben, majd felszívódik a vérbe. A vérben a vörösvérsejtekbe behatolva a vérfestéket (haemoglobint ) methaemoglobinná alakítja át, így képtelenné teszi azt az oxigén szállítására. A csecsemő hirtelen kékké (cianotikussá) válik és súlyos légzési zavarokkal küzd.
Miért éppen ebben a korban alakul ki a betegség?
- A nitrit csak a felső bélszakaszból képes felszívódni. Felnőtt korban a felső bélszakasz már nem tartalmaz a nitrit átalakítására képes baktériumokat, míg ezek a csecsemők gyomrában és a bél felső szakaszában könnyen megtelepedhetnek.
- A csecsemők vörösvérsejtjeiben található vérfesték (haemoglobin) egy része hasonlít a felnőtt vérében levő haemoglobinra, másik része azonban ettől eltérő szerkezetű, ún. haemoglobin F (foetalis) , amely idővel eltűnik a vérből. A heamoglobin F sokkal inkább képes oxigénszállításra képtelen formává átalakulni, mint a felnőtt forma.
- Bizonyított, hogy a csecsmők veséje nem képes a nitrátionok gyors kiválasztására.

Ahol a lakásokba be van vezetve a vezetékes ivóvíz, ott az anyukák nyugodtan adhatják kisbabájuknak a vizet, mivel a szolgáltató vízmű és az ÁNTSZ is rendszeresen vizsgálja az ivóvíz minőségét.
Probléma azoknál a családoknál jelentkezhet, ahol saját fúrt, illetve ásott kútból biztosítják a vízellátást, és azt nem ellenőrzik rendszeresen. Ilyenkor ajánlatos még a terhesgondozás ideje alatt megvizsgáltatni a csecsemő táplálásához felhasznált víz nitrát tartalmát. A víz forralása csak a baktériunokat pusztítja el, de nem távolítja el a nitrátot, sőt, a víz forralásával még növelheti is annak nitrát tartalmát. Ilyen kérdéssel a körzeti védőnőhöz kell fordulni, aki segít a probléma megoldásában.
Amennyiben a víz nitrát tartalma meghaladja az egészségügyi határértéket, az nem alkalmas a csecsemő táplálására.
Ajánlatos az edények mosogatását, a csecsemő fürdetését is kifogástalan ivóvízzel végezni, sőt, az sem közömbös, hogy a gyermekét váró édesanya milyen vizet fogyaszt.
Olyan településen, ahol bizonyított a víz határérték feletti nitrát tartalma, a csecsemő számára készített tápszer, tea, vagy bármilyen más víz tartalmú étel elkészítéséhez kizárólag az erre a célra kapható zacskós, vagy palackos víz használata javasolt.

2006.03.04.
Molnár Ágnes
www.naturagyogynoveny.shp.hu


HIRDETÉSEK


IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre

HÍREK
❗️ Rendkívüli közlemény ❗️
2020.04.24.

A világban és országunkban
is zajló helyzet, a gyorsan
változó körülmények arra
késztetnek bennünket, hogy
átgondoljunk sok dolgot, és
amiben tudunk segítsünk.
A változásokra – bár nem könnyű
feladat – mindenképpen szeretnénk
pozitívan tekinteni, és nagyon
szeretnénk ezt a pozitivitást
Neked is átadni. ❤️

Éppen ezért
Kristályismeretek
tanfolyamunk 3 modulja,

valamint a
Virágterápiák tanfolyam,
és az
Önismereti tréning
ára átmenetileg
most csak
5.000 Ft
Bővebb információ
IDE KATTINTVA


Önismereti tréning

1 éves, online
Most csak
5.000 Ft
Ismerd meg önmagad!


Érdekelnek a kristályok,
ásványok?
Kérd
INGYENES útmutatónkat!

Kristályismeretek tanfolyam!

Intenzív online ( távképzés )
3 modul
Bővebb információ
IDE kattintvaOnline,
Virágok, virágesszenciák ismerete
Most csak
5.000 Ft


OLDALAJÁNLÓ

Ha szeretnéd tudni

melyek a szerencseköveid,
nézd meg új oldalunkat
IDE kattintva!
Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvass róla bővebben ITT!Ide kattintva
feliratkozhatsz hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünkHa tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!

Vagy nyomd meg a + gombotKöszönjük!


Köszönjük látogatásod!Keresés a honlapon