Keresés a honlapon

Egyéni keresés

ANYAGCSERE BETEGSÉGEK

*CUKORBETEGSÉG

Az anyagcsere betegségeken belül ma már a népesség nagy részét érinti a cukorbetegség!
*Cukorbetegség
esetén a szervezetben lévő szőlőcukor mennyisége az inzulin nevű hormon elégtelen termelődése, vagy csökkent hatékonysága miatt magas.

A cukorbetegségnek két típusa különböztethető meg: az 1-es típusú cukorbetegség fiatalabb korban, általában 30 éves kor alatt jelentkezik, míg a 2-es típusú többnyire 40 év feletti, elhízott személyeknél alakul ki.
Kezeletlen esetben a cukorbetegségnek az egész szervezetre kiható szövődményei alakulhatnak ki, amelyek viszont a gondos és folyamatos kezelés mellett minimálisra csökkenthetők.
A sejtek működéséhez energiára van szükség, melyet szervezetünk a szőlőcukor "elégetéséből" fedez. A szőlőcukor sejtekbe való felvételét és raktározását az inzulin nevű hormon szabályozza. Az inzulin a hasnyálmirigy belső elválasztású hormonja, mely a normális vércukorszint fenntartásáért felelős. Táplálkozás után megemelkedik a vércukorszint, és ez a hasnyálmirigyet fokozott inzulin elválasztásra serkenti: a termelődő inzulin segíti a sejtek szőlőcukor-felvételét és raktározását, normalizálva ezzel a vércukorszintet. Cukorbetegség akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtek nem reagálnak rá megfelelően, ezáltal magas vércukorszint alakul ki.

Forrás:egeszseg.origo.hu

ANYAGCSERE BETEGSÉGEK

*BASEDOW KÓR, PAJZSMIRIGY MEGNAGYOBBODÁS

A *Basedow - kór azaz a Basedow-Graves-betegség a szervezet saját sejtjeit megtámadó betegségcsoporthoz tartozó kórkép, a pajzsmirigyhormon-túltermelés leggyakoribb formája. A pajzsmirigyegyenletes megnagyobbodásával jár, ami a nyakon kidudorodást, golyvát okoz. Nőkben 6-8-szor gyakoribb, mint férfiakban, kezdete általában 20 és 40 éves kor közé esik.
A pajzsmirigy a nyakon, közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő mirigy, mely az ádámcsutka alatt található. Normálisan nem tapintható, megnagyobbodása okozza a golyvát. A pajzsmirigy az ún. T3 (trijód-trionin)- és T4 (tiroxin)-hormonokat választja ki, melyek a szervezet anyagcseréjének sebességét szabályozzák. A pajzsmirigyhormonok felépítéséhez a szervezetnek jódra van szüksége, melyhez a táplálék és a víz útján jut hozzá. A pajzsmirigyhormonok termelődését az agyalapi mirigy speciális hormonja, a TSH (tirozin-stimuláló hormon) szabályozza, mely egy további agyi terület, az ún. hippotalamus által kibocsátott hormon ellenőrzése alatt áll. Basedow-kórban a pajzsmirigy sejtek membránján lévő agyalapi mirigy hormon-megkötőhelyek ellen termelődnek ellenanyagok, melyek a pajzsmirigy sejtjeit fokozott hormontermelésre serkentik. Ezek az ellenanyagok kimutathatók a vérből. A Basedow-kór a szervezet saját sejtjeit támadó további kórképekhez is kapcsolódhat. Kialakulásában az öröklődési hajlam is kimutatható.

Pajzsmirigyhormon-túltermelés egyéb okok miatt is kialakulhat, pl. göbös golyva, valamint a pajzsmirigy és az agyalapi mirigy daganata esetén.

ANYAGCSERE BETEGSÉGEI

*KÖSZVÉNY

A *köszvény ismétlődő rohamokban jelentkező, fájdalmas ízületi gyulladás (ún. artritis), melynek oka a nátrium-urát kristályok lerakódása. A kristályok akkor halmozódnak fel az ízületben, ha a vérben mérsékelten jelenlévő húgysav szintje megemelkedik. A köszvényes betegség általában középkorú férfiakat és változókor után lévő nőket érint. Súlyosabb formái 30 éves kor alatt kezdődnek, az esetek zömében ilyenkor az enzimrendszer valamely örökletes betegsége áll a háttérben. A *köszvény betegség hosszabb fennállása után a folyamat idültté válhat, és ízületi torzulást okozhat.
A *köszvényes betegek 10-20%-ánál vesekövek kialakulásával is lehet számolni.

A *köszvény és a reumatikus típusú betegségek a magas húgysavszinttel hozhatók összefüggésbe.

Ezt elsősorban a vöröshúsok és a tojás ( ez utóbbi a magas zsírtartalma miatt ) növeli, de a hal és a szárnyasok fogyasztása is befolyásolja.

ANYAGCSERE BETEGSÉGEK

*BULIMIA NERVOSA

A *bulimia nervosa bizarr étkezési szokásokat jelent, ami a beteg életének központi problémájává válik.
A *bulimiában a táplálékfelvétel fékevesztett, amit hányással és hashajtással kompenzál a beteg.

A *bulimia Indító okaként rendszerint valamely súlyos stresszhelyzet deríthető ki. Kialakulásában számos hajlamosító tényező játszhat szerepet: egyéni hajlam, depresszio, anxietas, személyiségzavar, kognitív és emocionális zavar, a testkép hibás megítélése, lelki- vagy testi traumák, genetikai és családi hajlam, kulturális tényezők. A betegség kialakulására a családszerkezet nagy hatással van.
A *bulimiások családjában gyakori az indulati zavar, az alkoholizmus és a kábítószerfüggés. Egyesek szerint a betegség kiváltásában a szexuális visszaéléseknek is szerepe lehet.
A *bulimia nervosa átmehet valódi *anorexia nervosába is; ilyenkor megszűnnek a lakmározási epizódok.

ANYAGCSERE BETEGSÉGEK

*ANOREXIA NERVOSA

Az ANOREXIA NERVOSA lényege a csökkent táplálkozás, amelynek következtében jelentős fokú fogyás jön létre, minimálisan a testmagasságnak megfelelően számított ideális test- tömeg 15%-ának az elvesztését jelenti, extrém esetekben ez az 50%-ot is meghaladhatja.
A gyors fogyás, illetve az olykor 25-30 kg-ra történő cachectizálódás életveszélyes állapotot jelent. Kezdetben az étvágy megvan, a beteg azonban koplalásra kényszeríti magát az elhízástól való félelmében, saját testképének hamis észlelése alapján. Ez azt jelenti, hogy a beteg saját testét a jelentős fokú fogyás ellenére is kövérnek tartja, ugyanakkor más személyek megítélésében ez a patológia nem jelentkezik.

Az *ANOREXIA NERVOSA végső oka ismeretlen, legvalószínűbb a psychés eredet.

Forrás:http://www.vitalitas.hu

ANYAGCSERE BETEGSÉGEK

*FEHÉRJE ÉS ENERGIAHIÁNY

Kwashior-kór, marasmus, marasmicus Kwashior-kór.
Kwashior-kór: első gyermek-második gyermek (Afrikából származik az elnevezés, abból ered, hogy az első gyermeket a második születése után elválasztják és híg zabkásával etetik anyatejjel kiegészítve).
A fehérjeenergia malnutritio (alultápláltság) relatív vagy abszolút energiahordozó- és fehérjehiány következménye.

1. Elsődleges - az elégtelen táplálékbevitel következménye (főleg a fejlődő országokban). 2. Másodlagos - valamilyen más betegség okozza ( leginkább az iparosodott társadalmakban fordul elő, l. pathogenesis, pathomechanismus).

1. kwashior-kór („nedves“): megfelelő energiabevitel mellett kialakuló fehérjehiány (olyan területeken fordul elő, ahol a fehérjetartalmú ételek szűkösen állnak rendelkezésre). 2. marasmus („száraz“): összetett, fehérje-és energiahiány okozza (olyan területeken fordul elő, ahol megfelelő mennyiségű étel nem áll rendelkezésre). 3. marasmicus kwashior-kór: kombinált forma.

A PEM kórélettani elváltozásokat okoz, amelyek csaknem minden szervrendszert érintenek. A legnyilvánvalóbb következmények a testsúly, a zsírraktárak és a vázizomtömeg csökkenése. Az 5-10%-os testsúlycsökkenést rendszerint a szervezet az élettani működések csökkenése nélkül viseli el. A testsúly 35-40%-nak elvesztése általában halálhoz vezet. A belső szervek és a vázizmok fehérjevesztesége rendszerint arányos a súlycsökkenéssel. Fehérjevesztés történik a májból, a gyomor-bélrendszerből, a vesékből és a szívből. A folyamat előrehaladtával a szervek működészavara jön létre. A szérum fehérjék szintézise a májban csökken, azért a keringő fehérjék alacsony szintjét észleljük. A perctérfogat és a szívizom kontraktilitása csökken, az EKG-n a kilengések csökkenése, valamint jobb tengelydeviáció mutatkozik. Súlyos malnutritioban elhalt személyek boncolása során a szívben myofibrillaris atrophia és interstitialis oedema látható. A tüdőket elsősorban a légzőizmok gyengesége és atrophiája érinti. A vitálkapacitás és a légzési térfogat csökken, a mucociliaris működés kóros. A gyomor-bélrendszer érintettségében a legfontosabb a nyálkahártya atrophia és a vékonybél bolyhainak pusztulása, mely malabsorptiohoz vezet. A bél diszaharidáz hiánya és a hasnyálmirigy enyhe fokú elégtelensége is előfordulhat. A PEM-ben immunologiai elváltozások is megfigyelhetők: a lymphocytaszám és functio csökken, a B-sejtek működészavarai változatosak, a komplement aktivitás, a granulocyta functio, a fertőzés elleni anatómiai gátak működése és a sebgyógyulás károsodik. Az iparosodott társadalmakban a PEM leggyakrabban más betegség következménye. A Kwashior- kórra jellemző másodlagos fehérje malnutritio főleg acut, hypermetabolismussal járó betegségekben fordul elő, mint pl. trauma, égés, sepsis. A marasmusra jellemző másodlagos fehérje malnutritio típikusan chronicus betegségek következménye, mint pl. KALB, congestív szívbetegség, tumoros betegség vagy AIDS. Mindkét esetben a PEM-t a fehérjék és energiahordozók csökkent bevitele vagy fokozott tápanyagvesztés, illetve az alapbetegség miatt megnövekedett tápanyagigény okozza. Hiányos fogazat, vagy gyomor-bél rendszeri betegségek következtében például csökken a szájon keresztül történő tápanyagfelvétel. A tápanyagvesztés bekövetkezhet felszívódási zavar és hasmenés, valamint glükózuria miatt. A tápanyagigény nő, lázas állapot, műtéti beavatkozás, daganatos betegség vagy égés következtében.

A klinikai megnyilvánulása az enyhe növekedés elmaradástól és súlyvesztéstől számos meghatározott klinikai syndromáig terjed. A fejlődő országokban élő gyermekek kwashior kórban, marasmusban és marasmicus Kwashior-kórban szenvednek. A fejlett országokban a klinikai képet a alapbetegség, valamint a megelőző tápláltsági állapot határozza meg. Marasmusban sokszor a cachexiáig progrediáló fogyás alakul ki. A betegek éhesek. A legsúlyosabb esetben szinte a teljes zsírraktár kiürül, az izom tömege csökken, legkifejezettebben a temporalis és interosseus izmokban. Kwashior-kórban normális a subcutan zsír, az izommassza, vagy akár felesleg is van a betegeken. Oedema, anasarca, ascites fejlődhet ki. Jellemző a „flaky paint“ (pelyhes rajzolat) dermatosis, a hajszálak elvékonyodása, színvesztése és vörösödése. Megnagyobbodott zsírmáj alakul ki, retardált a növekedés, apathiával szövődött ingerlékenység jön létre. A marasmusos Kwashior-kórban a betegeknél az oedema kisfokú, és több testzsírjuk van, mint a marasmusban szenvedőknek.

Forrás:www.vitalitas.huHÍREK
❗️ Rendkívüli közlemény ❗️
2020.04.24.

A világban és országunkban
is zajló helyzet, a gyorsan
változó körülmények arra
késztetnek bennünket, hogy
átgondoljunk sok dolgot, és
amiben tudunk segítsünk.
A változásokra – bár nem könnyű
feladat – mindenképpen szeretnénk
pozitívan tekinteni, és nagyon
szeretnénk ezt a pozitivitást
Neked is átadni. ❤️

Éppen ezért
Kristályismeretek
tanfolyamunk 3 modulja,

valamint a
Virágterápiák tanfolyam,
és az
Önismereti tréning
ára átmenetileg
most csak
5.000 Ft
Bővebb információ
IDE KATTINTVA


Önismereti tréning

1 éves, online
Most csak
5.000 Ft
Ismerd meg önmagad!


Érdekelnek a kristályok,
ásványok?
Kérd
INGYENES útmutatónkat!

Kristályismeretek tanfolyam!

Intenzív online ( távképzés )
3 modul
Bővebb információ
IDE kattintvaOnline,
Virágok, virágesszenciák ismerete
Most csak
5.000 Ft


OLDALAJÁNLÓ

Ha szeretnéd tudni

melyek a szerencseköveid,
nézd meg új oldalunkat
IDE kattintva!
Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvass róla bővebben ITT!Ide kattintva
feliratkozhatsz hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünkHa tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!

Vagy nyomd meg a + gombotKöszönjük!


Köszönjük látogatásod!Keresés a honlapon