Keresés a honlapon

Custom Search





Hüvelyes növények csíráztatása

FIGYELEM! Főzve fogyasszuk!

Ezen az oldalon hüvelyes növények csíráztatásáról olvashat. A hüvelyes növények magjai külön figyelmet igényelnek, ugyanis legtöbbjük tripszin inhibitort tartalmaz, ami emésztést gátló anyag.

Ez az anyag gyakorlatilag minden hüvelyesben fellelhető változó mennyiségben, ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy minden hüvelyes csíráját legalább 10 - 15 percig főzzük!


Csíráztatható hüvelyesek

Lencse ( Lens culinaris )

A lencse Termelésének nyomait már az egyiptomi kultúrában is megtaláljuk. A római korban is nagyra tartották a lencsét, ezt mutatják azok a régészeti leletek, ami szerint lencsét és sót helyeztek halottjaik mellé.

A lencse könnyen emészthető hüvelyes. A szója után a legtöbb fehérjét tartalmazza, ezért különösen hasznos azok számára, akik nem fogyasztanak húst.

A harmadik világban a szegények húsaként emlegetik, laktató tulajdonsága miatt.

A lencse vitamin és ásványianyag tartalma: A-, B1-,B2- vitamin, nikotinsavamid, sok C- vitamin, vas, foszfor, cink, mangán, magnézium, kalcium, nátrium, réz

A lencse könnyen kicsírázik. A csírákat ajánlott hőkezelve fogyasztani, bár sokan szeretik frissen is.
A lencsecsírát későbbi felhasználás céljából alacsony hőmérsékleten meg is száríthatjuk és igény szerint akár porrá is őrölhetjük.

Áztatási idő: Amíg a lencse kétszeresére dagad, hosszabb áztatási időt nem igényel.
Hőmérséklet: 21 °C
Az öntözések és öblítések gyakorisága: Naponta kétszer, háromszor

Csírázási idő: 2 - 4 nap
A csíra hossza: 12 mm - 20 mm ( ennél ne legyen hosszabb! )





Zöldborsó ( Pisum sativum )

Zöldborsócsíra

A hüvelyesek közül talán a zöldborsónak van a legrégibb és legjobban nyomon követhető története. A történészek úgy vélik, hogy az Édenkertből, az Eufrátesz és a Tigris folyó közti területről származik.

A zöldborsó az egyike a legkedveltebb köreteknek a mai napig is.
Vitamin és ásványianyag tartalma: B- vitaminok, C- vitamin, kálcium, foszfor, magnézium, réz, mangán, cink

A zöldborsó csráztatása nem okoz különösebb gondot. Csírája a borsókrémleves kiváló alapanyaga, ezen kívül főzelékek és köretek is készülhetnek belőle.
Hüvelyes növény lévén kívánatos 10 - 15 percig hőkezelni a zöldborsócsírát!

Áztatási idő: 12 óra
Hőmérséklet: 18 - 21 °C
Az öblítések és öntözések gyakorisága: naponta négyszer, hideg vízzel!
Csíráztatási idő: 3 - 4 nap
Csíra hossza: Megegyezik a zöldborsó nagyságával.






Bab ( Phaseolus vulgaris )

Babcsíra

Az amerikai indiánok ősidők óta termesztik a babot. Régészeti leletek bizonyítják, hogy már 7000 évvel ezelőtt is kedvelt élelem volt. Európába a tengerészek hozták, fogyasztása azonban kezdetben kiváltságnak számított,elsősorban a gazdagok körében.

A bab vitamin és ásványianyag tartalma: B1-, B2-, C- vitamin, vas, foszfor, kalcium, magnézium, kálium, réz, mangán, cink

A bab és a babcsíra igen nagy tápértékű élelem, elkészítési módjuk szinte megszámlálhatatlan. Főzve kell fogyasztani, köretek, főzelékek, levesek formájában.

Áztatási idő: 8 óra
Hőmérséklet 21 °C
Öblítések és öntözések gyakorisága: naponta kétszer
Csíráztatási idő: 3 - 5 nap
Csíra hossza: 1 cm körüli, kb megegyezik a bab hosszával


Csicseriborsó ( Cicer arientinum )

Csicseriborsó csíra

A csicseriborsó eredetét homály fedi. A régészek megegyeznek abban, hogy a fáraók ideje alatt Egyiptomban megtermett a vad csicseriborsó, azonban úgy vélik, hogy Nyugat - Ázsiából származik.

A Földközi - tengert övező országok jellegzetes eledele a humusz és a kuszkusz csicseriborsóval készül.

Vitamin és ásványianyag tartalma: A-, B1-, B2- vitamin, nikotinsavamid, C-, E- vitamin, foszfor, cink, mangán, kalcium, kiemelkedően magas a vas tartalma!

Nagy fehérje és keményítőtartalma miatt értékes hüvelyesnek számít. Közismerten laktató tulajdonsága miatt gyakran fogyasztott élelemnek számít.

A csicseriborsó egyike azoknak a hüvelyeseknek ( a zöldborsó és a sárga szójabab is idetartozik ), amelyek nyersen enyhén mérgező fehérjeanyagot, phasint tartalmaznak, ezért 10 - 15 perces hőkezelést igényelnek!

Csíráztatáskor nagyon ügyeljünk, hogy ne álljon túl sokáig bő vízben, mert könnyen megrothad!

Áztatási idő: 12 óra
Hőmérséklet: 18 °C - nál nem magasabb
Az öblítések és öntözések gyakorisága: Naponta kétszer, háromszor
Csíráztatási idő: 3 nap, később esetleg már kesernyés lehet az íze, de a szakirodalomban 5 - 8 napos csíráztatási időt is javasolnak.
Csíra hossza.3 - 8 mm





Szójabab ( Glycine soja )

Szójacsíra

A szójababot évezredek óta a " föld adta húsnak" nevezik a távol - keleti emberek. Számukra a szójabab és a belőle készült számtalan élelmiszer legalább olyan értékes élelem, mint a mi kultúránkban a sajt, tojás és a hús.

A szójabab egyike azoknak a kevés növényi fehérjeforrásoknak, amelyek az emberi szervezet által elő nem állítható aminosavakat tartalmazzák.

A szójababot a természetgyógyászok hatásos természetes gyógyszernek tekintik és fogyasztását különösképpen a cukorbetegeknek, a magas vérnyomásban és érelmeszesedésben szenvedőknek, vérszegényeknek ajánlják előszeretettel.
A szójabab erősíti az emésztőrendszert és lúgosítja a vért.

Vitamin és ásványianyag tartalma:A-, B1-, B2- vitamin, nikotinsavamid, C-, E-, U-, K- vitamin, vas, kalcium, cink, kálium, foszfor, magnézium, réz, mangán

Figyelmeztetés! A szójabab nyersen tripszin inhibitort tartalmaz, ami egy emésztést gátló anyag, emiatt fontos 10- 15 percig főzni a csíráját is!

Csak ép, csiszolatlan magot használjunk csíráztatásra!

A szójababcsírát köretként, töltelékként, levesbetétként vagy szárítva és megőrölve liszt formájában, tésztákhoz hozzáadva használhatjuk fel.

Áztatási idő: 12 óra Áztatóvizét öntsük ki, főzésre nem használható!
Hőmérséklet: 18 °C
Öblítések és öntözések gyakorisága: Nagyon alaposan, 4 óránként, mert könnyen megrothad!
Csíráztatási idő: 3 - 7 nap
Csíra hossza: 1 - 3 cm, ízléstől függően.






Mungó ( Phaseolus mungo )

Mungóbab

Nálunk kevésbé elterjedt, kicsi zöld színű gömbölyű babféle, amit vajon vagy olajon pár percig párolva még ropogós állapotban fogyaszthatunk.

A mungóbab rendkívül magas fehérjeforrás, vitamin és ásványianyagtartalma is jelentős

A mungóbabot Indonéziában sikerrel alkalmazzák a fehérjehiánnyal és a beri - beri betegségben küzdők diétájában.

A mungóbab csíráztatása alig igényel figyelmet, könnyen csírázik így a biztos siker forrása!

Áztatási idő12 óra
Hőmérséklet: 21 °C
Öblítések és öntözések gyakorisága: naponta kétszer
Csíráztatási idő: 3 - 5 nap
Csíra hossza: 12 mm, de lehet akár 4 - 6 cm is





Hirdetés

Ha hirdetni szeretne, az alábbi terület az Ön hirdetésének helye! Hirdetését kívánságára az oldal bármely részén elhelyezzük!

Kedvező árainkat keresse Média ajánlatunknál!






Hirdetési terület









HÍREK
❗️ Rendkívüli közlemény ❗️
2020.04.24.

A világban és országunkban
is zajló helyzet, a gyorsan
változó körülmények arra
késztetnek bennünket, hogy
átgondoljunk sok dolgot, és
amiben tudunk segítsünk.
A változásokra – bár nem könnyű
feladat – mindenképpen szeretnénk
pozitívan tekinteni, és nagyon
szeretnénk ezt a pozitivitást
Neked is átadni. ❤️

Éppen ezért
Kristályismeretek
tanfolyamunk 3 modulja,

valamint a
Virágterápiák tanfolyam,
és az
Önismereti tréning
ára átmenetileg
most csak
5.000 Ft
Bővebb információ
IDE KATTINTVA


Önismereti tréning

1 éves, online
Most csak
5.000 Ft
Ismerd meg önmagad!


Érdekelnek a kristályok,
ásványok?
Kérd
INGYENES útmutatónkat!

Kristályismeretek tanfolyam!

Intenzív online ( távképzés )
3 modul
Bővebb információ
IDE kattintva



Online,
Virágok, virágesszenciák ismerete
Most csak
5.000 Ft


OLDALAJÁNLÓ

Ha szeretnéd tudni

melyek a szerencseköveid,
nézd meg új oldalunkat
IDE kattintva!




Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvass róla bővebben ITT!



Ide kattintva
feliratkozhatsz hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünk



Ha tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!





Vagy nyomd meg a + gombot



Köszönjük!


Köszönjük látogatásod!



Keresés a honlapon