Keresés a honlapon
Kertészkedés örömmel - Önellátó biogazdálkodás
Eladjuk kis gazdaságunkat!

Kedves Olvasó!

Ezt az oldalt valamikor 2012 - ben kezdtem el írni, azóta minden évben némiképpen kiegészítem a tartalmat.

Mára (2018) odáig jutottunk, hogy kertünk csodálatos, minden szegletében a bőség mutatkozik, viszont sajnos felettünk eljárt az idő, ebben a korban két ember már kevés ekkora gazdasághoz. Túlnőtt rajtunk a kertünk.
Gyermekeink az ország és a világ különböző pontjain vannak, nincs aki besegítsen és később folytassa, amit elkezdtünk.

Ezért arra az elhatározásra jutottunk, hogy eladásra kínáljuk ezt a kis birtokot.

Ha azok közé tartozol, aki éppen most keresi az önellátás lehetőségét, még fiatal vagy (hozzánk képest) és szívesen fektetnéd pénzed és energiád egy ilyen lehetőségbe, szeretettel fogadunk, látogass meg minket!

Lejjebb néhány mondatban évről évre leírtam, hogyan jutottunk el odáig, ahol most tartunk. Képgalériánkat is érdemes megnézni, bár a képek nem mostaniak, és a valóságot semmilyen kép nem képes visszaadni.


Dinamikusan fejlődő organikus kert

Önellátó biogazdálkodás

Permakultúra, dinamikusan fejlődő organikus kert, erdőkert, önellátó biogazdálkodás: ezek ötvözete az a fajta kertépítés, kertművelés, amelyet alkalmazunk. Talán ezt nevezhetnénk a biogazdálkodás legszélsőségesebb formájának.

Rózsaszentmárton szívében van egy terület, amit mi „ a nyugalom szigetének „ nevezünk. Kb 4900 nm-en jól megférnek és kiegészítik egymást a fenyők és gyümölcsfák, bokrok, virágok, gyógynövények és a konyhakerti vetemény.

Mára (2018) már kisebb akácerdő is segít bennünket, mert rendszeres alakítása által a zöldje kiváló mulcs anyag a veteményesben. Felesleges ágait ledarálom és a vetemények közti utakat terítem be vele.

Fáinkat, bokrainkat nem vágjuk ki, csak az alakításuk által bőséges tűzrevalót is kitermelünk vele. Az önellátásban már odáig jutottunk, hogy otthonunkban megszüntettük a gázfűtést is.

Két évvel ezelőtti néhány darabos baromfi állományunk felszaporodott több, mint 100 db-ra. Mivel szabadon élnek, fákon laknak, időnként egy - egy kotlós előtipeg néhány kis pelyhes kiscsirkével, ezért nem is tudjuk számon tartani, mennyien vannak :)

Terveink között sok minden szerepelt még, de sajnos ehhez a hatalmas területhez, gyorsan szaporodó baromfi állományhoz a korunk miatt már kevésnek bizonyulunk. Fizikai erőnk évről évre csökken, (a Párom 70-en felül, én egy kicsit kevesebb), így a kaszálás, a létráról való fa fűrészelés és hasonló egyszerű munkák nagyon lassan mennek.

Fájó szívvel arra az elhatározásra jutottunk, hogy eladásra kínáljuk kis birtokunkat. Szeretnénk, ha olyan új tulajdonosa lenne, aki folytatja ezt a gazdálkodást. Most még sok segítő tanáccsal tudjuk ellátni, de ha kihalunk belőle, nagy a valószínűsége, hogy a föld, amit szerető gondoskodással tápláltunk eddig, a műtrágya és permetszer martalékává válik.Képgalériánkat tekintse meg ide kattintva!


Hirdetés
A múlt

Első tulajdonosa a területnek közel 100 éve házat, istállót épített, szőlőt telepített ide, az idősebb falubeliek elmondása alapján nagy gazdálkodást folytatott és "jó ember volt".

Óriásira nőtt, 100 év körüli fenyőfáink, hatalmas diófánk, a kert egyik sarkát benőtt, magról kelt apró, sárga gyümölcsű ringlószilva fáink, az öreg mogyoróbokrok és kedvenc, öreg almafánk is valószínűleg ebből a korból maradtak ránk.

Az istálló és egyéb gazdasági épületek már réges - régen romba dőltek, a vályogon új élet alakult ki. Ezeken a romos területeken újabb terveink lennének.
A hatalmas, kúriaszerűen épített házat folyamatosan újítjuk, lehetőség szerint megőrizve eredeti stílusát. Vastag, 50 - 60 cm-es falai nyáron kizárják a meleget, télen védenek a hidegtől.

Évekig tartott az elvadult szőlő, a kezelhetetlen akác, a kipusztult gyümölcsfák és a mindent benőtt gyalogbodza kitakarítása. Időközben rájöttünk, hogy a szilva – erdő sündisznócsaládok élőhelye, ezért azt nem irtottuk ki, csupán igyekszünk kordában tartani a szaporodását. 2010- ben ennek a területnek az alját beültettük medvehagymával.

A medvehagyma tőről szépen szaporodik, de elhullajtott magja lassan csírázik, 2 – 3 év alatt kel ki. 2013 tavaszán már a területen szétszóródott magokból is megjelentek az új, gyönge kis levélkék, mára (2018) pedig tavasszal szinte lépni sem tudunk a medvehagymától.

A párom Wein László – közismert nevén Wackor - az elmúlt 15 évben magoncokat nevelt, új fenyőket, bokrokat, fákat telepített, a konyhakert kialakítása sokáig megvalósíthatatlannak látszott. Wackor városi mérnökember lévén nem vágyódott utána, én pedig több mint 30 év „ hagyományos „ kertészkedés után örültem, hogy nem kell ásni, kapálni, gazolni…..

Ebben a kertben viszont nem ásunk, nem kapálunk, nem gazolunk. A természet teszi a dolgát, így már szinte csak vetünk és szüretelünk, közben pedig mulcsozunk folyamatosan. Közben gyönyörködünk a buja növényzetben.

Látogatóink azt mondják, könnyű nekünk ilyen talajban..... ilyenkor mutatok egy olyan területet a kertünkben, ami még az eredeti állapotában van. Sokszor nekem is hihetetlen, milyen változáson ment át a föld néhány év alatt.


Hirdetés
A kezdetek

Volt a kertünkben egy kb 5 x 2 méteres, 30 cm mélységű gödör. Feltöltésére ide hordtuk a konyhai hulladékot, a levágott füvet, egyéb kerti hulladékokat. Ez töltötte be a komposztáló szerepét.

2011 tavaszán ebben a komposztálóban elkezdett nőni a krumpli. Anélkül, hogy vetettem volna, a krumpli lehámozott héja kicsírázott, majd elkezdett nőni.
Érdekesség volt, kertünk egyik színfoltja, de különösebben nem foglalkoztunk vele. Továbbra is ide került a komposztnak szánt konyhai hulladék, letakarva a lenyírt fűvel, de ügyelve arra, hogy a növekedő krumplitövek zöldje kikandikáljon közüle.

Annak rendje és módja szerint nőtt és kivirágzott a krumpli. Július végétől már onnan főztem. Minden befektetett munka – sőt vetőburgonya - nélkül októberig kitartott a krumplink.

Már máshová hordjuk a komposztnak valót, mégis – a földben maradt szemekből - a következő évben is és azóta is újra - és újra kikelt a krumplink. Nem fagyott ki, nem vetettem, csak szedem. Ugyanott, ugyanazon a helyen. Semmi mást nem teszek vele, csak időnként a lenyírt fűvel mulcsozom.
Talán a friss, egészséges, saját termés inspirált arra, hogy vágyódni kezdtünk a konyhakertre.

2012 – ben már saját veteményeskertünk volt, nyáron onnan főztem, télire pedig kamránk polcai is megteltek. Termésünkből jutott távol élő gyermekeinknek, szomszédoknak, barátoknak is.

Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra. Kerestük, mai napig is keressük a számunkra legjobb megoldásokat.

2013 - ban ellátogattunk Magfalvára, Szeged – Szőregen pedig Kakukné Varga Ágnes kertjét néztük meg, ahol meghallgattuk Dr. Országh József professzor előadását is, az esővíz hasznosításáról…..

Mindenhol csodálatos kezdeményezéseket láttunk, le is csippentettük azokat az információkat, amelyeket a mi kertünkbe is bevihetünk a hely adottságainak megfelelően.

Wackor beszerzett néhány angol nyelvű könyvet a témában ( magyarul sajnos nem jelentek meg ), ezek között talált olyan irányokat, amit mi is meg tudunk valósítani.


2013 - 2017 és a folytatás

Nem ásunk, nem szántunk, nem kapálunk, nem műtrágyázunk és nem permetezünk, ritkábban locsolunk mint más kertekben szokásos.

Tervezünk, vetünk, mulcsozunk és aratunk. Ahogy telik az idő tapasztaljuk, hogy mit csináltunk jól és mi az, amin változtatni kell. Vannak újabb területek, amit már a következő tavaszra készítünk elő.

Hasznos segítőink a madarak és sündisznók, akik évről – évre egyre többen vannak, valamint a talaj felszínén és alatta élő bogarak, földigiliszták, férgek.

A máshol gyomként irtott növények is minket szolgálnak. Ebben a természetes élőkörnyezetben kertünk minimális energia befektetéssel szinte önmagát tartja fenn.

Kertünk a folyamatos tervezés – megvalósítás szintjén áll.

2014 - ben - majdnem egész évi külföldi tartózkodásom miatt kertünk kissé elvadult. Hagyományos módon művelve nem adott volna semmit, mégis volt zöldségféle és krumpli is a kertben.

Wackor - Magyarországon elsőként - végezte el Geoff Lawton kurzusait, amiről 2015 júniusában kapta meg a diplomáját. Ma már hivatalosan is Permakultúra tervező és oktató, amit a világ bármely pontján végezhet.


Ez a módszer annyira közel áll a mi elképzeléseinkhez, hogy 2015 - től már teljes egészében Geoff Lawton útmutatása alapján alakítjuk kertünket és népesítjük be udvarunkat hasznos kis "segítőkkel".Képeink ide kattintva megtekinthetőkMeghajlunk azon elvek előtt, amit Paulo Coelho fogalmazott meg:

„ A bolygónk mindig erősebb volt, és mindig erősebb is lesz, mint mi. Nem tudjuk elpusztítani. Ha átlépünk egy bizonyos határt, majd ő söpör le minket a felszínéről, és létezik tovább. Miért nem mondják inkább úgy, hogy "ne hagyjuk, hogy a bolygónk elpusztítson minket"?

Hát mert a "bolygónk megmentése" azt az érzetet kelti, hogy hatalmunk van, hogy cselekszünk, hogy nagylelkűek vagyunk. Ellenben a "ne hagyjuk, hogy a bolygónk elpusztítson minket" mondat kétségbeeséshez, tétlenséghez és korlátolt képességeink felismeréséhez vezetne.”

Mi a kétségbeesés helyett tisztában vagyunk azzal, hogy Élet él és élni akar! Tiszteljük a Földet, annak minden teremtményét, állatokat, növényeket. Csak az élet fenntartásához szükséges dolgokat vesszük ki és mindent visszaadunk ami felesleges.

Akit érdekel, annak betekintést engedünk természethez közeli életmódunkba, lassan kialakuló önellátó életfenntartásunk rendszerébe, a vegyszerek nélküli, permakultúrás kertészet alapjaiba…

Szeretettel fogadunk minden érdeklődőt, szívesen adjuk át tapasztalatainkat bárkinek, aki fontosnak tartja, hogy a természettel együttműködve, egymást támogatva termelje meg vegyszermentes, egészséges táplálékát.


Kapcsolat:
Molnár Ágnes és Wein László
Rózsaszentmárton, Erzsébet út 13/a
E-mail: tisztaforras2008@gmail.com
Telefon: 30/ 727 - 8490


Látogatóink készítették

Perbáli Életmód- Egészségklub


Bográcsgulyás és szilvás cobbler volt a menü :)
Hozzászólások

Peregi Adrienn és Viktor [ 2018-05-22 19:10 ]

Köszönjük az élményt és a szíves vendéglátást amiben részünk volt. Kertetek valóban a nyugalom szigete. Az utcáról belépve máris egy olyan klíma fogadott bennünket, amitől még a régóta tartó köhögésem is elmúlt :-) Csak a hazafelé vezető úton jött vissza ismét. A tavaszi kertetek gyönyörű sokszínűsége, a madárcsicsergés, olyan volt, amit eddig még sehol nem tapasztaltunk. Köszönjük a rengeteg jó tanácsot, kedvet kaptunk ahhoz, hogy mi is ebbe az irányba induljunk el.

Szeretettel kívánunk sok sikert az életben!
Adri és Viktor

Havasi János és felesége [ 2016-06-11 11:20 ]

Kedves Ágnes és Wackor!

A honlapon lévő írásotok nyomán jutottunk el hozzátok. Örülünk, hogy rászántuk magunkat erre a hosszú útra. Csodálatos amit a földdel tesztek, követendő példa a számunkra. Kertetekből is sugárzik a szeretet. Látható, hogy Isten áldása kiséri utatokat.

Mindent köszönünk!
János és Rita


Perbáli Életmód- Egészségklub [ 2015-09-16 20:50 ]

Kedves Ágnes és László!
A perbáli Életmód-Egészségklub szervezésével jutottunk el hozzátok. A kis csapatot megérkezésünkkor amolyan "hazajöttem" érzés fogta el. Egy aktív, érdeklődő társasággal remek napot töltöttünk ezen a számunkra nem mindennapi helyen. Nagyon köszönjük a kedves vendéglátást, a tudást, az ötleteket, hogy bepillantást kaphattunk egy másfajta szemléletmódba, egészséges kertművelésbe. Nehezen indultunk haza, sok kérdés bennünk maradt. Reméljük néhány év múlva visszatérünk amikor már az általatok tanultak alapján saját tapasztalatainkról is beszámolhatunk.

Minden jót kívánunk Nektek amit csak lehet!

Az Életmódklub nevében Valekné Bálint Anikó

László Endre és családja [ 2013-07-25 07:39 ]

Kedves Ágnes és László!

Köszönjük a lehetőséget, egy igazán különleges élmény volt a napunk. A gyerekek is jól érezték magukat. Kertetek valóban a nyugalom szigete! A hozzáállásotok az élethez követendő példa számunkra. Visszatérünk még az idei nyáron.
A jurta létrehozásában szeretnénk mi is segédkezni! Csodálatos ötlet!
Kívánok Nektek sok sikert az életben, váljon valóra minden álmotok!HÍREK
❗️ Rendkívüli közlemény ❗️
2020.04.24.

A világban és országunkban
is zajló helyzet, a gyorsan
változó körülmények arra
késztetnek bennünket, hogy
átgondoljunk sok dolgot, és
amiben tudunk segítsünk.
A változásokra – bár nem könnyű
feladat – mindenképpen szeretnénk
pozitívan tekinteni, és nagyon
szeretnénk ezt a pozitivitást
Neked is átadni. ❤️

Éppen ezért
Kristályismeretek
tanfolyamunk 3 modulja,

valamint a
Virágterápiák tanfolyam,
és az
Önismereti tréning
ára átmenetileg
most csak
5.000 Ft
Bővebb információ
IDE KATTINTVA


Önismereti tréning

1 éves, online
Most csak
5.000 Ft
Ismerd meg önmagad!


Érdekelnek a kristályok,
ásványok?
Kérd
INGYENES útmutatónkat!

Kristályismeretek tanfolyam!

Intenzív online ( távképzés )
3 modul
Bővebb információ
IDE kattintvaOnline,
Virágok, virágesszenciák ismerete
Most csak
5.000 Ft


OLDALAJÁNLÓ

Ha szeretnéd tudni

melyek a szerencseköveid,
nézd meg új oldalunkat
IDE kattintva!
Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvass róla bővebben ITT!Ide kattintva
feliratkozhatsz hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünkHa tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!

Vagy nyomd meg a + gombotKöszönjük!


Köszönjük látogatásod!Keresés a honlapon