Keresés a honlapon

Egyéni keresés

*FOGÍNY BETEGSÉGEK

MI A FOGÍNY BETEGSÉG?

A fogínybetegség a fogkőben, lepedékben megtalálható baktériumok által okozott ínygyulladás.
Ha elmarad a rendszeresen fogtisztítás, akkor ezek a baktériumok nem csak a fogínyt és a fogat, hanem magát a csontot is megtámadhatják. A fogak kilazulhatnak, kieshetnek, illetve el kell őket távolítani. Három fő stádiuma van: a gingivitis, a parodontózis és az előrehaladott parodontózis.GYULLADT FOGÍNY, GINGIVITIS

Ez a legkorábbi szakasza a fogínybetegségnek, amikor a lerakódások gyulladásba hozzák a fogínyt a fogak körül.
A fogíny enyhén begyullad, bepirosodhat és megduzzadhat, és fogmosáskor enyhe vérzést is tapasztalhat.
Ebben a korai szakaszban még a betegség visszafordítható, mert a csontot és a szöveteket még nem érte fertőzés.


PARADONTÓZIS, ELŐREHALADOTT PARADONTÓZIS

Ha a gingivitist nem kezelik megfelelően, akkor ez átfordul parodontózisba, ami azt jelenti, hogy az íny elválik a fogtól és a lerakódás a gyökér, a csont és a szövetek felé továbbterjedhet. Továbbá tasakok alakulhatnak ki, a fogak kilazulhatnak, sőt ki is eshetnek.

Az előrehaladott paradontózis a fogínybetegség végső szakasza. Ekkor már a fogíny szövetei és a csont is tönkrement, ami miatt a fogak elmozdulhatnak, kilazulhatnak. Ha már semmilyen kezelés nem segít, a fogakat nem lehet megmenteni, ki kell őket húzni de legtöbbször maguktól is kiesnek.


A FOGÍNYBETEGSÉG ELŐJELEI

Ha fogmosáskor, fogselyem használatakor vagy evés közben vérzik az íny.
Ha a fogíny vöröses, gyulladt és érzékeny.
Ha észreveszi, hogy kellemetlen a lehelete és rossz a szájíze.
Ha a fogai hosszabbnak látszanak, mivel az íny már visszahúzódott.
Ha tasakokat vesz észre a fogíny alatt, és genny távozik a fogak és az íny közül.

Befolyásolja-e a dohányzás a fogaim és fogínyem állapotát?

Igen, rossz hatással van a fogakra és a fogínyre, illetve fogínybetegséghez vezethet. A dohányosoknak nagyobb esélye van arra, hogy kialakuljon náluk a fertőző bakteriális lerakódás. A dohányzás oxigénhiányt hoz létre az erekben, így nehezebben gyógyul a meglévő fogínygyulladás, és a fogínybetegség gyorsabban kialakul, mint a nem dohányzóknál.

Hogyan lehet a fogínybetegséget kezelni?

Megfelelő száj higiénével megakadályozható, hogy kialakuljanak lerakódások.
Rendszeresen keresse fel fogorvosát vagy száj higiénikus szakembert, aki eltávolítja a lerakódásokat, melyek fogkővé keményedtek.
A korai szakaszban a fogínybetegség gyógyítható, még mielőtt komolyabbá válik a baj.

Forrás: Patika magazin


A FOGAK ÉS A SZÁJÜREG

A fogak és szájüreg állapota sokkal többet elárul az egészségről, mint gondolnánk.
A szívbetegségtől, a diabétesztől a koraszülésen át a leukémiáig és a vitaminhiányig egy sor betegség észrevehető.

Lehet, hogy a szem a lélek tükre, a szájüreg viszont az egészségi állapotot tükrözi.

A gyulladt vagy sorvadt fogíny, a fogszuvasodás, hiányzó fogak és más fog- és ínybetegségek súlyos egészségkárosodás jelei lehetnek, mint a szívbetegség, a diabétesz, a rák, a vitaminhiány, sőt, még a koraszülés kockázata is.


SZÁJÜREG BETEGSÉGEI

A szájüregi betegségek lehetnek ugyan a nem megfelelő szájápolás következményei, de akkor is felléphetnek, ha valaki gondosan követi a fogorvos tanácsait.

– Valahányszor fogat mosunk, különösen, ha a szájüregben valamilyen gyulladás van, baktériumok kerülnek a vérkeringésbe – mondja Michael P. Rethman, az amerikai parodontológusok társaságának elnöke. Kiderült, hogy a szájüregi rendellenességek pontosabban jelzik a szívbetegséget, mint az olyan ismert kockázati tényezők, mint a „jó” koleszterin alacsony szintje, a magas triglicerid- vagy fibrinogénszint.

Sokszor éppen a fogorvos az első, aki észreveszi a betegséget, pusztán a szájüregben észlelt elváltozások alapján, ezért manapság már tanítják is ezt a fajta diagnosztikát a leendő fogorvosoknak.

Mi az, amit a fogorvos észrevehet?

Diabétesz

A nem diagnosztizált cukorbetegség, vagy már ismert betegségnél a rosszul beállított vércukorszint is több kórképet okozhat. A diabéteszeseknél 3-4-szer gyakoribbak a fog- és fogínybetegségek, de ha állapotukat megfelelően karbantartják, visszatér a szájüreg egészsége is.

Forrás: www.informed.hu


TÉVHITEK A FOGÁPOLÁSRÓL

A leggyakoribb fogápolási tévhitek

"Az erős dörzsölés a hatékony"; "a rossz fogak örökletesek"; "minden étkezés után fogat kell mosni". Az ilyen és ezekhez hasonló tévhitek sokáig megragadnak a köztudatban és súlyos károkat okozhatnak.

A lakosság körében elterjedt bölcsességek hallatán a fogorvosok a fejüket csóválják, joggal, ők ugyanis tudják, milyen következményekkel járhatnak a rossz szokások. Összegyűjtöttünk pár jól ismert, tipikus hibát.

1. "A tejfogakat nem kell ápolni"

Nem igaz. Nagyon fontos, hogy egészségesen tartsuk a tejfogakat is. Ha már a tejfogak is rosszak, már a fiatal megmaradó fogak is rosszul fejlődhetnek, arról nem is beszélve, hogy az alapos rágás és a tiszta beszéd (hangképzés) elengedhetetlen eszköze az ép fogsor.

2. "A rossz fogak örökletesek"

Nem egészen igaz. Mindenki a saját fogainak épségéért felelős. Ami örökletes, az a szuvasodás elleni védekezőképesség. Inkább attól függ, hogy mennyire segít a génjeinek: még a legjobb örökletes tulajdonságok is tehetetlenek a rossz fogápolási szokásokkal szemben.

3. "A fluoridok nem fontosak"

Butaság. A flourid védi a fogzománcot és megakadályozza, hogy elszaporodjanak a baktériumok, védi a fogak felszínét és segít megelőzni a fogszuvasodást. Tipp: jó, ha jódozott vagy fluoridtartalmú sóval főzünk, mert így evés közben megfelelő mennyiségű fluoridhoz juthat szervezetünk.

4. "Az erős dörzsölés az alapos fogmosás titka"

Épp ellenkezőleg. Ha túl erősen vagy túl erős sörtéjű fogkefével mossa fogait, fennáll annak a veszélye, hogy a fogzománc "eltűnik", lekopik, valamint megsérül a fogíny, melynek során az visszahúzódik, s szabadon marad a fognyak. A különböző fogpanaszok kialakulása innentől kezdve csak idő kérdése. Tipp: kicsi, söprő mozdulatokat alkalmazzon fogmosás során a piros résztől haladva a fehér felé, tehát a fogínytől a fog felé. A helyes fogápolásról itt olvashat bővebben.

5. "A rágógumi helyettesíti a fogmosást"

A rágógumi támogathatja a szájhigiéniát azáltal, hogy fokozza a nyáltermelést, mely által fontos ásványi (és védekező) anyagokhoz juttatja a a fogakat, így erősítve a fogzománcot. A napi rendszeres fogápolást nem helyettesíti!

6. "A fogfehérítés nem árt"

Legyünk óvatosak! Az úgynevezett "bleaching" eljárás során kémiai folyamat megy végbe a szájüregben, mialatt megörténhet, hogy a fehérítő anyag a laza tömésekbe és a fogak közötti résekbe jut, károsítva az idegeket. Figyelem: a hidakat és a koronákat nem lehetséges fehéríteni, fél év után pedig a fehérítés hatása elmúlik.

7. "Akkor kell fogkefét cserélni, ha a sörték szétállnak"

Kéthavonta ajánlott új fogkefét beszerezni, 12 hét után ugyanis 30 százalékkal csökken a sörték tisztító hatása. Kommentár nélkül: hazánkban csak hétmillió fogkefe fogy egy évben, ami egy lakosra vetítve átlagosan 0,8 fogkefét jelent. Nyugat-Európában 2-3 fogkefe jut egy emberre. Tipp: betegség (megfázás, herpesz) után érdemes új fogkefét venni, így elkerülhetjük az újrafertőződést.HOGYAN MOSSUNK FOGAT?

Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni.

Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés.

Olyan fogkefét vásároljon, melynek a nyele nem csúszik.
Ügyeljen arra is hogy passzoljon a kézbe. Azért jók a kisfejű fogkefék, mert azokkal a fogsor sarkait és a szegleteit könnyebben elérheti. Lehetőleg közepesen erős sörtéjűt kefét válasszon, a szabadon lévő fognyakat lágy sörtéjűvel tisztítsa.
Erős sörtéjű fogkefét csak makacs foglepedék eltávolítására használjon.

Műanyagsörtéjű fogkefét használjon: a természetes sörték ugyanis hamar szétállnak, nem tartósak, ezáltal a baktériumok is könnyebben megtelepedhetnek, illetve felsértheti a fogínyt. Ha nehezére esik vagy úgy érzi, nem tudja alaposan megmosni fogait, szerezzen be egy elektromos fogkefét, azzal könnyebb.

A fogkefét mindig fejjel felfelé tárolja, így az ki tud száradni, ezáltal nem telepednek meg rajta a baktériumok (vagy legalábbis kevesebb).

Fontos: az Ön fogkeféjét ne használja más és Ön se használja másét, különben a fogszuvasodást okozó baktériumokat könnyen átadhatjuk, megkaphatjuk. Egy fogkefe „élettartama” - ideális igénybevétel mellett - körülbelül két hónap, ám ha a sörte hamarabb elhasználódik, szerezzen be egy újat.

Betegség (megfázás, herpesz) után, valamint ha vérzik az ínye, cserélje le fogkeféjét, a sörte szálai közt ugyanis megmaradhatnak a kórokozók, ezáltal kiújulhat a betegség. A fogkőtől minél hamarabb meg kell szabadulni (fogorvos végezze az eltávolítást!).

Kétszer egy évben ellenőriztesse fogsorát fogorvossal. Évente kétszer érdemes alapos (fogorvos általi) fogsortisztításon átesni.

A különböző ékszerek, piercingek a nyelvben, a felső- vagy alsóajkon könnyen begyulladhatnak, fájdalmat, idegkárosodást okozhatnak, mely hosszútávon a fogsornak is árt.

Helyes fogápolás

Fogmosás közben ajánlott az úgynevezett vibrációs/rázótechnika alkalmazása. Körülbelül 45 fokos szöget zárjon be a fogkefe és a fogíny széle, így a sörték csúcsai a fogak közötti résbe is eljutnak.

Ha a fogkefét enyhén „rázva” mozgatja, akkor érezheti azt a fogíny és a fogak közötti résekben. A fogkefe sörtéinek csúcsai így nem görbülnek el. Távolítsa el az ottmaradt lepedéket a fogínytől a fogak végei felé haladva.

Fogmosás közben tartson be egy állandó sorrendet, melyet nem felejt el. Alkalmazhatja például a következő szisztémát: az alsó állkapocs belülről történő tisztítása balról jobbra haladva; a hátsó fogak hátsó oldalának tisztítása jobb oldalról balra haladva; az alsó fogsor külső oldalának tisztítása; a hátsó fogak hátsó oldalának tisztítása balról jobbra haladva, az alsó fogsor rágófogai felületeinek tisztítása.

Minden fog felületét meg kel tisztítani, az elülső- és hátsó oldalakat, valamint a rágófelületet és a fogak közötti réseket is. A hátsó fogakat különösen alaposan kell tisztítani, mivel itt halmozódik fel a legtöbb fogkő.

A keresztirányú súrolás vagy a túl erős nyomás hosszú távon rosszat tesz fogainak, mivel a vékony fogzománc lekophat és így az érzékeny fognyak maradhat a helyén. Szabadon maradt fognyak esetén ne használjon olyan fogkrémet, melyet „fogfehérítőként” ajánlanak.

Fogselyem, szájvíz, fogkőmentesítő kefe, színező tabletta

Naponta egyszer tisztítsa fogait fogselyemmel: tekerjen középső ujjai köré körülbelül 50 cm fogselymet, majd feszítse ki azt mutató- és hüvelykujjai segítségével.

Az alsó fogsor tisztításához feszítse ki a selymet középső- és mutatóujjaival, majd mozgassa azt fel és le a szomszédos fogak közötti résben óvatosan (fűrészelő mozdulatokkal). A legjobb, ha a fogínytől távolodó, felfelé irányuló mozdulatokkal végzi.

Ha fogai között nagyok a rések vagy a fogíny visszahúzodott, akkor a fogak közötti rések közül a fogkövet az erre szolgáló kefével tisztítsa ki. (A kefe több méretben kapható). A fogselyem és a kis kefe helyes használatát próbálja ki fogorvosával, mivel ha ezeket az eszközöket helytelenül használja, sérülhet a fog és a fogíny is.

Színező tabletta segítségével ellenőrizheti, hogy hatékony volt-e a fogmosás. Ezt a tablettát fogmosás után kell bevenni. Azok a helyek, melyek beszíneződnek (és nyelvével nem tudja azt eltávolítani) mutatja, hogy hol található még lepedék.

A szájöblítő oldat segítségével a fogmosást követően még hatékonyabbá válhat a fogak közötti rések tisztán tartása. Ez főleg akkor ajánlott, ha valaki fogszabályzót visel.

Szájsebészeti- vagy fogászati beavatkozásokat követően, illetve terhesség alatt javasolt a szájöblítés. A klórhexidint, cinkloridot, amin-és cinfluoridot tartalmazó anyagok védenek a baktériumok ellen.

A szájszag megszüntethető egy speciális nyelvtisztító vagy -súroló segítségével.

Ezt helyezze nyelve hátsó végére, majd kis nyomást gyakorolva húzza előre azt. Gyakran az ott megülő baktériumok okozzák a szájszagot. Ezenkívül öblítse át száj- és garatüregét naponta egy héten keresztül (maximum) antibakteriális oldattal, olyannal, amelyben klórhexidin található. E kezelés időtartamát beszélje meg fogorvosával.

Az úgynevezett halimeter segítségével megtudhatja van-e szájszaga. A készülék képes megmérni az ön által kilélegzett levegőben lévő gáz mennyiségét. Az anaerob baktériumok anyagcseretermékei jelentik a szájszag tulajdonképpeni okát: ezek lebontják az ételmaradékokat, sejteket és a nyálösszetevőket, ami illékony kénvegyületek felszabadulásához vezet, melyet kellemetlen szagingerként élünk meg.

Használjon fluoridtartalmú fogkrémet, ezzel gondoskodik a fogfelület bőséges ásványianyag-ellátásáról és hatásosan védekezik a fogszuvasodást okozó baktériumok ellen.

Derítse ki fogorvosával, hogy Ön nem hajlamos-e a fogszuvasodásra. Ha igen, akkor fluorid-gélre van szüksége, melyet hetente legalább egyszer használnia kell: ez a magas koncentrációjú készítmény védi és erősíti a fogakat.

Ne szedjen fluoridtablettát, helyette használjon jóddal vagy fluorral dúsított konyhasót. Nagyon jó a fluortartalmú fogkrém, és a fluoridgél vagy -oldat. A fluorid hatékonyabban fejti ki hatását, ha közvetlenül érintkezik a fogfelülettel.

Ha Önnek kezdődő fogszuvasodása van, érdemes fluoridlakkal védekezni: A fluorid-pótlás leghatékonyabb formája fogorvos által a fogak felületére juttatott fluoridlakk használata, mely gátat szab a szuvasodásnak.
Fogkrém vásárlásakor figyeljen a fluoridtartalomra: hat éven aluli gyermekeknek legfeljebb 0,05 százalék vagy 500 ppm [part per million: milliomod rész] tartalmú készítmény ajánlott. Hat éven felüliek esetében ez az érték 0,1-0,15, illetve 1000-1500 ppm lehet.

Fluoridgél és –oldat használata iskoláskor alatt nem ajánlott!

Forrás:www.webbeteg.huHÍREK
❗️ Rendkívüli közlemény ❗️
2020.04.24.

A világban és országunkban
is zajló helyzet, a gyorsan
változó körülmények arra
késztetnek bennünket, hogy
átgondoljunk sok dolgot, és
amiben tudunk segítsünk.
A változásokra – bár nem könnyű
feladat – mindenképpen szeretnénk
pozitívan tekinteni, és nagyon
szeretnénk ezt a pozitivitást
Neked is átadni. ❤️

Éppen ezért
Kristályismeretek
tanfolyamunk 3 modulja,

valamint a
Virágterápiák tanfolyam,
és az
Önismereti tréning
ára átmenetileg
most csak
5.000 Ft
Bővebb információ
IDE KATTINTVA


Önismereti tréning

1 éves, online
Most csak
5.000 Ft
Ismerd meg önmagad!


Érdekelnek a kristályok,
ásványok?
Kérd
INGYENES útmutatónkat!

Kristályismeretek tanfolyam!

Intenzív online ( távképzés )
3 modul
Bővebb információ
IDE kattintvaOnline,
Virágok, virágesszenciák ismerete
Most csak
5.000 Ft


OLDALAJÁNLÓ

Ha szeretnéd tudni

melyek a szerencseköveid,
nézd meg új oldalunkat
IDE kattintva!
Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvass róla bővebben ITT!Ide kattintva
feliratkozhatsz hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünkHa tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!

Vagy nyomd meg a + gombotKöszönjük!


Köszönjük látogatásod!Keresés a honlapon