Keresés a honlapon

Custom Search

*PARKINSON KÓR TÜNETEI

BETEGSÉG IDŐSKORBAN

A Parkinson-kór reszkető bénulás, (paralysis agitans) az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, dege­neratív idegrendszeri betegség. A PARKINSON KÓR három fő tünete a nyugalmi állapotban való remegés, izommerevség és az erős lelassultság. Egyéb tünet még a Parkinson kór esetén a seborrhoeás arc és a csökkent arcmimika. A Parkinson kór későbbi stádiumában tartási instabilitás, vérnyomás esés is előfordulhat. A Parkinson kórban szenvedő beteg számára a mozgások elkezdése, a felállás, elindulás a legnehezebb.

A betegség gyakran jár depresszióval és a gondolkodás lelassu­lásával.

Gyógyszeres kezeléssel a tünetek több éven keresztül karban tarthatók. Azonban a tartós gyógyszerszedés is kivált mellékhatásokat – például a jó és a meglassult állapot váltakozását (fluktuáció), túlmozgásokat (diszkinézia) –, amik az életminőséget jelentősen ronthatják.

Ilyenkor bizonyos esetekben a műtéti kezeléstől várható további javulás.

Miért Parkinson kór?

James Parkinson

A PARKINSON KÓRT elsőként James Parkinson (1755-1824) írta le, róla nevezték el Parkinson-kórnak.
Az agytörzsi ganglionok károsodása miatt alakul ki, legtöbb betegnél 50-60 éves korban kezdenek mutatkozni az első tünetek.

Az agyban a finom mozgásokat irányító bazális ganglionok mennek tönkre, és csökken a fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelődése is.

A kór oka többnyire ismeretlen, bár idegrendszeri fertőzéseken és egyéb degeneratív betegségeken kívül gyógyszerek, például antipszichotikumok, sőt kábítószerek is előidézhetik.

Parkinson kór

Műtéti kezelések

Alapvetően két típusú műtét létezik:

A roncsolásos (abláció) és a stimulációs kezelés.
Mivel a kétoldali roncsolásos műtétek gyakran járnak szövődménnyel, ezért az elmúlt években a mély agyi stimuláció (deep brain stimulation) jelentős teret nyert a Parkinson-kór idegsebészeti kezelésében.

A műtét során egy- vagy kétoldali elektródát ültetnek be a kórosan működő agyterületre, amelynek a speciális ingerlése a kóros működést csillapítja, ami bizonyos tünetek javulását eredményezi.

A mélyagyi stimuláció során nagy frekvenciájú elektromos áram segítségével bizonyos agyi területeket, központokat ingerlünk.
A legtöbb mozgászavar esetében a tünetek megjelenéséért felelős idegrendszeri központok az agyvelő mélyebb területein (az úgynevezett magokban) helyezkednek el.

Magas frekvenciájú ingerelést (más néven stimulációt) alkalmazva a funkciójukban gátoljuk ezeket a magokat felépítő idegsejteket és nyúlványaikat. Ilyenkor az idegsejtek a stimuláció miatt nem képesek a betegség bizonyos tüneteiért felelős kóros üzeneteket, utasításokat kiadni és továbbítani.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a mélyagyi stimuláció csak tüneti kezelés, a mai ismereteink szerint nem tudja megállítani a betegség előrehaladását, és nem is képes gyógyítani azt.

Forrás:Wikipedia

Hasznos tanács

Betegeknek

A Parkinson-kór nagyon egyéni állapot, és eltérően érinti az egyes embereket. Ön nem ugyanazokat a tüneteket és problémákat tapasztalja majd, amelyeket esetleg más Parkinson-kóros betegnél látott. Tanulja meg felismerni saját tüneteit, és megfigyeléseit ossza meg orvosával.

Nem kétséges, hogy a Parkinson-kór diagnózisa jelentős változásokat okoz életében, és természetes, hogy aggódik a jövője miatt. Valószínűleg lesznek “jó” és “rossz” napjai, lehet szomorú, frusztrált, bizonytalan és ingerlékeny, s mindez érthető is. Fontos ugyanakkor, hogy igyekezzen törődni magával azokon a napokon is, amikor mindenből elege van, és reménytelennek látja a dolgokat.

Segítséget jelent, ha szorongásait megosztja családjával, és barátaival, fontos, hogy jó tanácsokat kapjon a szakembertől, és használja ki azokat a lehetőségeket, amelyeket a helyi egészségügyi és szociális hálózat kínál.

Ha a szomorúság mélyül lehet, hogy depresszióssá vált. A depresszió jelei közé tartozik az alvászavar, a koncentrációs problémák, a testsúlyvesztés, illetve a testsúly gyarapodása, az ingerültség és a pánikrohamok.

Amennyiben Ön vagy családja azt gondolják, hogy depresszióssá vált, ne féljen segítséget, illetve tanácsot kérni. Nagy bátorság kell ahhoz, hogy felismerje, depressziós lett.

Folytatás és forrás: www.fogomakezed.hu, ahol kimerítő információkat talál a Parkinson kórról

Tanácsok

Gondozóknak

Nincs két egyforma Parkinson-kóros beteg. Mindenkinél másképp jelentkeznek a tünetek, másképp reagálnak a gyógyszerekre és másképp progrediál a betegség. A Parkinson-kóros beteg gondozása során nagyon fontos megérteni a betegséget, hogy a jövőre is fel lehessen készülni.

Tanulmányozza a Parkinson-kórt – ez segíteni fogja Önt és a gondozott személyt, hogy megfelelő legyen a gondozás és kezelés. Minél többet tud meg a betegségről, annál több információt szerezhet az orvosi kontroll vizsgálatok során.
Ha teljes mértékben tisztában van a gondozott személy szükségleteivel és a betegség lehetséges progressziójával, jobban észreveszi a változásokat és könnyebben megbirkózhat velük. Az előrelátás és a változásokra való felkészülés segíti a betegség kezelhetőségét.

Legyen tisztában azzal, hogy a gondozott személy milyen gyógyszereket szed és hogyan történik az adagolásuk. Fontos gyógyszerek pontos szedésének ellenőrzése. Kérdezze meg a gondozott személy kezelőorvosát arról is, hogy a dózisok hogyan módosíthatók nem hétköznapi helyzetekben, például utazás vagy betegség alkalmával.

Bővebben a www.fogdakezem.hu oldalon olvashat gondozóknak szóló tanácsokat.

Védelem

A Parkinson - kór ellen

Egy furcsa hangzású betűszó – a PACAP – jelölte fehérje lehet a Parkinson-kór vagy akár a stroke elleni védelem kulcsa. Ezzel a fehérjével foglalkozik dr. Reglődi Dóra pécsi anatómus, az MTA Lendület programjának egyik támogatottja.

Kutatócsoportjának eddigi, kísérleti tapasztalatai nagyon ígéretesek: ez az agyban természetes állapotban is jelen lévő neuropeptid kívülről bejuttatva a sérült állatok szervezetébe erősen, körülbelül 50 százalékkal csökkenti a degeneratív idegrendszeri megbetegedések tüneteit. Ezért a kutató tervei szerint védőfehérjeként is számításba jöhet a jövőben a sejtek elhalálozásának megakadályozására.

A sejtek elhalása nagyon komplex folyamat, és sokféle rendszer vesz benne részt. Az eddigi kísérletek alapján úgy tűnik, hogy a PACAP éppen azért olyan hatékony sokféle modellben, mert sokféle támadáspontja van. Megakadályozza a sejtelhaláshoz vezető molekuláris folyamatokat, másrészt gyulladásgátló hatása van.

A kísérletek egyelőre még kezdeti fázisban vannak, de az eredmények biztatóak: dr. Reglődi Dóra és csapata elindult a probléma megoldása felé, ami a stroke esetében Magyarországon évi 200-250 ezer, a Parkinson-kór esetében pedig közel húszezer embert érint.

hirado.huHonlapkészítés, webáruház készítés a leggyorsabban. Akár még MA!ho'oponopono = Tiszta ForrásHÍREK
❗️ Rendkívüli közlemény ❗️
2020.04.24.

A világban és országunkban
is zajló helyzet, a gyorsan
változó körülmények arra
késztetnek bennünket, hogy
átgondoljunk sok dolgot, és
amiben tudunk segítsünk.
A változásokra – bár nem könnyű
feladat – mindenképpen szeretnénk
pozitívan tekinteni, és nagyon
szeretnénk ezt a pozitivitást
Neked is átadni. ❤️

Éppen ezért
Kristályismeretek
tanfolyamunk 3 modulja,

valamint a
Virágterápiák tanfolyam,
és az
Önismereti tréning
ára átmenetileg
most csak
5.000 Ft
Bővebb információ
IDE KATTINTVA


Önismereti tréning

1 éves, online
Most csak
5.000 Ft
Ismerd meg önmagad!


Érdekelnek a kristályok,
ásványok?
Kérd
INGYENES útmutatónkat!

Kristályismeretek tanfolyam!

Intenzív online ( távképzés )
3 modul
Bővebb információ
IDE kattintvaOnline,
Virágok, virágesszenciák ismerete
Most csak
5.000 Ft


OLDALAJÁNLÓ

Ha szeretnéd tudni

melyek a szerencseköveid,
nézd meg új oldalunkat
IDE kattintva!
Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvass róla bővebben ITT!Ide kattintva
feliratkozhatsz hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünkHa tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!

Vagy nyomd meg a + gombotKöszönjük!


Köszönjük látogatásod!Keresés a honlapon